Blommor i söderfönster

Värme och sol kommer här! Det är hög tid att börja spana på blommor som tål stark sol!

Nu fyller vi fönsterbrädorna med blommor! Här nedan har jag listat massor med härliga blommor att placera ut på soliga platser i ditt hem. Blommor som tål sol är lite svårare att få tag på dock, många blommor vill gärna stå ljust men kanske inte i direkt solljus. Oftast när vi pratar om växter och blommor för soligt läge så pratar det om suckulenter, palmer och fruktbärande träd. Om du är ute efter inspiration mer runt det temat kan du spana in min andra artikel, soldyrkande växter, men nu ska vi prata om just blommor som tål sol!

Blommor som trivs i sol

Dessa växter är inte bara till för att stå inomhus. Växter och blommor som tål mycket sol kan både vara inomhus och utomhus.

Att ha blommor i söderfönster kan vara lite av en utmaning, värmen gör att jorden torkar upp snabbare och den starka solen kan bränna och förstöra bladen. Men det finns några tuffingar som klarar av det! Några blommor som tål sol är till exempel pelargoner, kurchi och ökenros.

Blommande krukväxter är ett måste för sommaren, och genom att placera blommor i söderfönster kan du få en härlig semesterkänsla även om du har lägenhet utan balkong. Många av dessa blommor som trivs i sol kan du också ställa ut på altanen eller balkongen om du skulle ha en sån, annars är de jätteglada att få stå och blomma i soligt läge inomhus!

kurchi, ger vita små blommor som tål mycket sol
Kurchi, en solälskande blomma
stjärnöga, är också en populär blomma att ha om man vill ha blommor som trivs i sol
Stjärnöga, färgstark och soltålig
blybolla, perfekt att ha som blomma i söderfönster
Blyblomma, vill gärna ha extra av allt

11 blommor som tål mycket sol

En lista på olika sorters blommor som trivs i sol och blommor som tål stark sol. Utan inbördes ordning.

1. Kurchi – en riktig sommarblomma! Från början är det en buske, men finns nu mera som krukväxt. Blommar med vita, mjuka blommor. Den älskar sol och värme, och tål dessutom att torka ut i mellan åt. Kurchi är verkligen en blomma som tål mycket sol! Ställ den så ljust och soligt som möjligt. Perfekt att låta stå och ge blommor i söderfönster!

2. Stjärnöga – färgsprakande solälskare! Stjärnöga är en blomma som tål mycket sol och gillar även den, precis som kurchi, att få torka upp mellan vattningarna. Den finns i flera olika färger, rosa, vit, gul och flera nyanser av lila. Stjärnöga blommar redan från våren långt in på hösten, så om du letar efter långlivade blommor som tål mycket sol har du hittat rätt!

3. Blyblomma – mängder av ljusa, små blommor. Blyblomman är en blomma som tål mycket sol, men den vill inte bara ha mycket av solen. Den vill ha mycket av allt! Den vill ha mycket vatten och mycket näring, och i gengäld så ger den dig massor med små, fina blommor som trivs i sol inne. En solälskande, extra-allt blomma!

4. Ökenros – lite av en kombination av bonsai och blomma. Denna soldyrkaren kommer från början ifrån nordöstra Afrika, så man förstår varför det är en blomma som tål mycket sol! Akta dig för övervattning och att ge näring i onödan, ökenrosen vill stå varmt men torrt! Det är en knölsuckulent, vilket betyder att den samlar vatten och näring i sin stam. Så se upp för vatten, och ge desto mera sol! Ökenrosen finns i flera nyanser av rosa, och ger dig massor med vackra, fem-bladiga blommor som tål stark sol!

5. Trillingblomma – en klätterväxt som sätter blommor som tål mycket sol! Trillingblomman får små, vita blommor som knappt syns. De stora bladen som man ser är inte blommor, utan högblad. Högbladen håller sig fina länge, så här har du en tacksam växt som ”blommar” under en lång tid! De små, vita blommorna vill ha mycket solljus, så att ställa trillingblomman med dess små blommor i söderfönster är med andra ord optimalt!

6. Bägarranka – en härlig känsla av medelhavet, med stora färgglada blommor som tål sol! Bägarankans blommor är trattformade och den finns i massor av olika färger. Växten får långa rankor och kommer behöva någon form av stöd när den blir lite större. Blomman trivs bäst i hög värme och fuktigt klimat, vilket också betyder att den kräver fuktig jord större delen av året. Blommor som tål mycket sol har också lite krav, denna vill ha vatten!

7. Passionsblomma
– en exotiskt växt som är väldigt iögonfallande. Den får blå och gula blommor som tål stark sol. Passionsblomman säljs oftast på en båge, dess rankor behöver något form av stöd för att klara sig och hålla sig vacker. Det är en snabbväxande, blomvillig och en lättskött blomma. Som med många andra blommor som trivs i sol, vill även passionsblomman ha mycket vatten. Håll jorden fuktig så gott som hela året. En väldigt vacker blomma som tål mycket sol!

8. Pelargon
– en riktig glädjespridare under vår och sommar, med små nätta blommor som tål stark sol! Pelargoner finns i massor av färger och arter, men den vanligaste vi ser i Sverige är varianten som heter engelsk pelargon. Det finns bara en plats att ställa sina pelargoner på, och det är i söderfönster! Pelargoner är inte bara blommor som tål mycket sol, den behöver mycket sol! Jorden behöver vattnas ordentligt, men du kan låta den torka upp en aning mellan vattningarna. Se bara till att den inte torkar ut helt. Pelargoner är en mycket omtyckt och populär blomma i söderfönster, eller ute på balkongen eller altanen. Pelargonen är en blomma som tål mycket sol, så länge den får det är den nöjd och glad!

9. Kalanchoe
– om du är på jakt efter blommor som tål stark sol men som inte behöver så mycket vatten, se hit! Kalanchoe är en blommande växt med tjocka suckulenta blad. Vilket i sin tur betyder att växten lagrar vatten och näring i sina blad, så du behöver inte ha vattenkannan särskilt nära tillhands. Kalanchoe har en lång blomningstid, och får små knoppar som slår ut allt eftersom. Som med alla suckulenter, så vill kalanchoe ha mycket sol! Den ger blommor som tål mycket sol och vill gärna stå så varmt som möjligt!

10. Rosenskära – en vacker och frodig sommarväxt som ger mycket stora blommor! Rosenskära trivs på en varm och solig plats, perfekt att ha som en krukväxt om man vill ha blommor i söderfönster, med andra ord. Låga varianter passar perfekt att ha i kruka, men rosenskära kan växa sig stor och ståtlig och då passar den ju bäst i ett soligt trädgårdsland eller soliga rabatter. Rosenskära vill ha måttligt med vatten, en småfuktig gjord är toppen. Rosenskära är en blomma som tål mycket sol och blommorna finns i massor av olika färger.

11. Tvillingsporre
– här har vi en riktig sommarblomma. Tvillingsporren får mängder med små, små blommor som trivs i sol och värme. För att tvillingsporren ska må som bäst vill den ha mycket solljus och stå i en väldränerad jord, den vill inte stå blöt! Blommorna kommer i flera olika nyanser av rosa, aprikos, korall och vit. Det är en blomma som tål mycket sol, perfekt att ställa i en kruka på balkongen eller i sitt söderfönster. Vill du ha en växt som ger mycket blommor, då är det tvillingsporren du skall ha! Den ger mängder med små blommor som tål stark sol!

rosenskära, soltålig och vacker blomma
Rosenskära, en blomma för soligt läge
trillingblomma, en klätterväxt som ger blommor som trivs i sol
Trillingblomma, solälskande klätterblomma
passionsblomma, färgstark och exotiskt växt som ger blommor som tål mycket sol
Passionsblomma, en färgstark och annorlunda blomma

Blommor i söderfönster – för att lyckas med din blomma som tål mycket sol!

En lathund att ha tillhands när du ska plantera och sköta om dina blommor som trivs i sol.

  • Välj gärna lite större krukor! Dina blommor som tål sol kan med fördel planteras i en större kruka. Det ger dom en chans för att dels få bättre blomning och det minskar också risken att jorden blir uttorkad.
  • Vatten, vatten, vatten! Detta gäller inte för alla blommor som trivs i sol, men många av dem kräver lite extra vatten! Varma, soliga dagar gör att jorden blir torr snabbt och ibland kan du behöva vattna blomman både på morgonen och kvällen.
  • Många blommor som trivs i sol vill ha mycket näring under blomningsperioden! Kika in på specifikt din blomma för att ge den det mest optimala förutsättningarna för att få rikligt med blommor!
  • En lerkruka är att föredra. Lerkrukor håller inte värme på samma sätt som till exempel en metallkruka. Även om det är blommor som tål sol och värme, så kan det bli riktigt hett i en metallkruka. Det torkar upp blomman i onödan och kan i värsta fall bränna rötter och jord.
  • Även om du har en blomma som tål mycket sol, så kan du med fördel ställa den i skugga i någon timme, mitt på dagen, under högsommaren. Speciellt om du har en inglasad balkong, eller om din lägenhet blir väldigt varm. Även blommor som tål stark sol kan behöva komma undan värmen under de mest kritiska timmarna.