Vad är en Förmakspalm?

Förmakspalm är en mycket lättskött och tålig växt att ha och göra med. Den är relativt kompakt när den är i mindre format och passar därför perfekt att ha inomhus även om man bor lite mindre.

Bra att veta om din Förmakspalm är att det är en växt som växer mycket långsamt. Så få inte panik ifall din palm ser ut att inte röra sig ur fläcken, det är helt enkelt så den lever sitt liv. Den sätter oftast bara ett nytt bladpar per år. Slow and steady! I gengäld har du en växt som kan bli mycket gammal.

Letar du efter fler lättskötta växter kan du läsa min guide om lättskötta krukväxter här!

Snabbfakta om Förmakspalm

Namn: Howea forsteriana
Ursprung: Lord Howeön
Familj: Arecaceae

Howea forsteriana, eller Förmakspalm, är en populär krukväxt att ha inomhus. Det är en mycket tålig och lättskött grön växt att ha hemma. Mycket djungelkänsla på liten yta!


Förmakspalm skötsel

Hur sköter man en Förmakspalm på bästa sätt?

Jord

Helt vanlig blomjord funkar toppen! Man säger ju att en denna växt är lättskött och det kan ju inte bli mer okomplicerat än så.

Placering

Palmer vill stå ljust eller i halvskugga. Då mår de som allra bäst. Ställer du den i direkt solljus får du dock se upp, bladen blir nämligen gula av att få direkt solljus på sig. Så spara fönsterplatsen till dina soltörstiga växter, och låt din palm stå lite undan från solens strålar.

Vattning

Inte mycket att hålla reda på här inte! Det är låga krav hos Förmakspalmen att bli vattnad regelbundet, den tål att torka ut under längre perioder. Men för att din palm ska må optimalt så bör den vattnas när jorden börjat torka upp.

Svårare än så var det liksom inte! Det är en palm som är perfekt att ha i hemmet när man vill ha tid till annat!


Får din Förmakspalm torra blad?

Det beror nog på att du har lite för torr inomhusluft. En Förmakspalm, eller palmer generellt, gillar att stå i lite svalare, ljusa rum med hög fuktighet. Ett eget knep jag brukar ta till är att ställa in den i badrummet. Efter att jag har duschat och det är lite härlig ånga där inne brukar jag lyfta in min palm så att den får stå och gosa lite i den fuktiga luften.

Är en Förmakspalm giftig för katt?

Generellt brukar inte en Förmakspalm eller andra palmer vara giftiga för katter, eller andra djur för den delen. Bara att köra på!

Kan jag ställa min Förmakspalm utomhus?

Jajjemän! Sunt förnuft såklart då. Ställ inte ut din palm under vintern. Men under sommarmånaderna vill den absolut hoppa ut på balkongen eller terassen. Så länge det inte är direkt solljus och se upp för regniga dagar!

Har jag en Guldpalm eller Förmakspalm?

Det kan vara lite svårt att veta! Generellt sätt brukar man säga att en Guldpalm är lite yvigare än en Förmakspalm, och dess blad som breder ut sig redan på låg höjd. En Förmakspalm är lite mer kompakt! Om man inte vill nörda ner sig ordentligt så spelar det inte så stor roll.

En lite mörkare nyans av förmakspalm
Howea forsteriana
En förmakspalm som växer fritt
Howea forsteriana