Låt oss inspirera dig till mer att ha mer hängande växter inomhus!

Att ha hängande växter hemma är perfekt för den som inte har oändligt med fönsterbrädor att ställa sina krukväxter på eller för den som bara är ute efter att ha en lite mer vilsam grönska hemma.

Det behöver inte alltid vara klätterväxter som man hänger upp i taket. Alla krukväxter kan bli hängande växter om man vill! Men med det sagt, så är de mer traditionella växterna att ha hängande gullranka, murgröna och ampellilja. Jag tänkte istället ge tips på några mer ovanliga sorter att använda sig av när man ska fylla hemmet med hängande växter.

gullranka hängandes från taket
flera olika hängande växter
hängande suckulenter i en glaskula

Hängande växter tips 1: Ormbunke

Ormbunken behöver inte bara stå i en kruka för sig själv, se yvig ut och klassas som ogräs. Den kan verkligen göra sig riktigt fin som hängande växt! Man behöver bara ge den en chans!

Jord

Du kan plantera den i en kruka med vanlig blomjord. Blanda upp jorden med lite dränerande och fuktbevarande material, till exempel pimpsten.

Placering

Din ormbunke vill helst stå ljust, men inte i direkt solljus. Den kan också hänga en bit in i rummet om det passar bättre för dig. Den är inte så kinkig!

Vattning

Mer vatten tack! Ormbunkar vill ha massor med vatten. Jorden får inte torka ut, då har du en brun risig hängväxt istället. Vattna gärna flera gånger i veckan under sommarhalvåret och lite mer sällan under vintern.

bild på en ormbunke som hängande växt
Ormbunke gör sig perfekt som en hängande växt!

Hängande växter tips 2: Elefantöra

elefantöra gör sig också väldigt bra som en hängande växt
Häng upp Elefantöra och låt den bli en hängande växt!

Även elefantöra kan bli en hängande växt! Det behöver inte bara vara klassiska klätterväxter som får pryda dina väggar och tak. Även en sån populär växter som elefantöra kan få leva liv som hängande växter ibland.

Jord

Inga konstigheter här inte! Såjord, gärna en lite luftigare variant så släng i lite dränerande material när du ändå håller på!

Placering

Ljust eller halvskugga. Den blir glad i det mesta. Så länge den inte får direkt solljus på sig, då blir bladen lite gula.

Vattning

Lagom är bäst! Den är lite känslig för övervattning, men håll jorden smått fuktig eller låt det börja torka upp innan du vattnar igen.

Hängande växter tips 3: Ärta på tråd

Ärta på tråd är en suckulent, en lite ovanlig sådan. Men den gör sig toppen som en hängande växt! Får den växa på sig lite blir det många och långa ringlande rankor.

Jord

Väldränerad jord. Kaktusjord till exempel. Blanda upp den med lite lecakulor för extra dränering. En suckulent vill inte bli stå blöt!

Placering

Sol, sol, sol! Massor med sol gärna.

Vattning

Så sällan som du bara kan. Du kan vattna en gång i månaden ungefär. Hellre för lite än för mycket! Ett vanligt fel folk gör med suckulenter är att de vattnar för mycket. Då var det tack och hej med den suckulenten!

Här kan du läsa mer om suckulenter

ärtor på tråd, en perfekt suckulent att ha som hängande växt
Ärta på tråd, en ovanlig suckulent.