Växter i hemmet är inte bara trivsamt och harmoniskt, utan fyller mer funktion än så. Forskning visar att växter har en positiv inverkan på vår inomhusmiljö, då växter i hemmet bland annat neutraliserar skadliga gaser som finns i luften och förbättrar luftfuktigheten. Luftrenande växter skapar kort och gott ett bättre klimat i hemmet. Letar du efter en växt som renar luften inomhus? Då har du hamnat rätt!

Varför behöver man växter som renar luften?

Alla växter tar upp koldioxid ur luften, producerar livsnödvändigt syre och ser till så att vi får en bra luftfuktighet inomhus. Men ett fåtal växter är lite vassare än andra och har även en luftrenande effekt, dessa kallas ofta för luftrenande växter. Kort och gott så renar dessa växter luften inomhus från luftburna gaser och partiklar som är skadliga för oss människor. Tack vare växterna så omvandlas gaserna, som avges från bland annat textiler, rengöringsmedel, plaster och elektroniska produkter, till ofarliga ämnen.


5 växter som renar luften hemma – dessa växter är luftrenare!

I många fall är det de gröna växterna med stora och maffiga blad du ska satsa på om du letar efter en växt som renar luften. De stora gröna bladen gör ett bra jobb i att naturligt fånga in de skadliga partiklarna och gaserna. Söker du växter som är bra luftrenare? I vår guide finner du fem växter med luftrenande effekt som renar luften i ditt hem, men som också är lätta att få tag på i närmsta blombutik.

Fredskalla

Fredskalla är en lättskött växt och en av de blommor som renar luften inomhus allra bäst från orenheter, samtidigt som den fuktar inomhusluften och skapar ett behagligt inomhusklimat att vistas i. Fredskallan är en blommande växt som helst undviker att stå i direkt solljus, men som annars är ganska flexibel i sin placering. Växten trivs bra i vatten, så se därför till så jorden alltid är fuktig och inte torkar ut mellan vattningarna.

Guldpalm

Guldpalmen är en populär och lättskött växt som är ett mycket bra val om du söker en luftrenande växt. Den maffiga växten är en mycket effektiv naturlig luftfuktare som ger en tropisk känsla i hemmet. Palmen trivs bäst i ljusa förhållanden, men undviker helst direkt sol. Guldpalmen vill gärna torka lite lätt mellan vattningarna och uppskattar en uppfriskande dusch då och då.

Gullranka

Om du söker en lättskött och tålig växt som fungerar som luftrenare är gullrankan ett bra val. Gullrankan kan liva upp vilket hem som helst med sina vackra hjärtformade blad och växten mår som allra bäst i fuktig luft och värme. Jorden bör hållas lätt och jämnt fuktig, men klarar av att torka upp mellan vattningarna under vintertid. Under växtsäsongen däremot behöver den regelbunden vattning för att vara på gott humör.

Ampellilja

Inga gröna fingrar? Inget problem! Ampelliljan är ett utmärkt val om du söker en växt som renar luften, men som inte kräver så mycket omvårdnad. Krukväxten vill gärna stå på en ljus plats eller i lätt skugga och mår som allra bäst av att vattnas rikligt med vatten, trots detta klarar den av att stå utan vatten under längre tid. Ampelliljan är en lättskött växt som är nöjd med det mesta helt enkelt.

Monstera

Monsteran är en populär och lättskött växt som med rätt skötsel kan växa sig stor och ståtlig. Monsteran räknas till en av de luftrenande växter som bäst renar luften inomhus. Växten trivs bra i solljus och värme, men undviker helst den varma eftermiddagssolen. Monsteran trivs i fukt och vill gärna få sina blad sprayade med vatten flera gånger dagligen. Ju fuktigare klimat som monsteran vistas i, desto större växter sig också bladen. Vattna gör du när jorden känns torr, varken mer eller mindre.

monstera
fredskalla
gullranka