Växter som tål sol och värme

Att ha rätt växter på rätt plats kan vara lite knepigt ibland. Speciellt ifall man har söderfönster, med gassande sol hela dagarna. Man tänker ju att alla växter borde klara av att stå i direkt solljus, men så är tyvärr inte fallet. Vissa växter vill helt enkelt inte ha så mycket solljus. Vilka växter ska man ha då, om man nu bara har söderfönster och måste anpassa sig till växter som trivs i sol?

Soltåliga växter inomhus, vilka är det?

Är man så lyckligt lottad att man har ett hem med mycket solljus, ja, då måste man ta vara på chansen att odla! Citrusträd, chilifrukter och tomatplantor är nämligen experter på att stå i solljus. Det är växter som tål sol och värme, och på köpet får du lite egenodlade frukt och grönsaker att frossa i. Hur härligt låter inte det? Eftersom dessa verkligen är växter som trivs i sol kan du absolut stoppa ut dom på balkongen eller altanen under sommarhalvåret, men de trivs också superbra att bo som krukväxter i söderfönster. Tomatplantor, citronträd och chilifrukter är riktigt soltåliga växter att ha inomhus, men med sol kommer ansvar! Tänk på att vattna ordentligt, dessa tre soldyrkande växter vill ha fuktig jord hela tiden. Citrusträd är dessutom en av de trendiga växterna 2022, läs mer om det här!

tomatplantor, soltåliga växter
Tomatplantor, växter som trivs i sol
citrusträd, riktiga soldyrkare
Citrusträd vill ha mycket och stark sol!
chiliplantor är även dom växter som trivs i sol
Chiliplantor, perfekt växt för söderfönster

Gröna växter för söderfönster

Odla mera! Att odla kryddor kryddor hemma är superenkelt, hemligheten är sol! Basilika, rosmarin och gräslök är riktigt soltåliga växter, perfekt om man söker efter gröna växter som trivs i sol. Du kan samplantera de flesta kryddor i en stor kruka, eller ha dem separat som egna krukväxter i ett söderfönster. Mynta är en väldigt populär krydda att odla, den trivs i sol och värme – och växer därefter. Mynta som får växa fritt kan ta över hela rabatter, så tänk på att plantera din mynta ensam eller avgränsa i din kruka med en kant eller liknande. Det finns en risk att din mynta tar över hela din kruka, den växer så det knakar!

kryddor är perfekta gröna växter för söderfönster
Kryddor är perfekt att odla i söderfönster!
kryddor är soltåliga
Basilika och timjan vill ha mycket sol!
småkryddor
Sticklingar och skott vill ha extra solljus!

Krukväxter som tål stark sol

Här har vi krukväxterna som tål riktigt stark sol. Kaktus och andra suckulenter är klassiska växter som tål i sol och torka. Många tror att suckulenter kan ställas lite var som helst i hemmet, men där har de fel! Suckulenter vill ha sol! Krukväxter som tål sol behöver inte alltid vara gröna, vissa kaktusar som får stå i stark sol börjar sätta blommor, och suckulenter finns i massor av färger och former. En annan soldyrkande växt är Bergpalmen. Alla palmer är inte växter som tål sol, men bergspalmen är minsann! Det är en växt som trivs sol, men den behöver lite mer vatten än kaktusar och suckulenter. Bergpalmen tål att torka ut, men för bästa mående så bör jorden hållas jämnt fuktig. Många har säkert varit med om att deras suckulenter dör, men dessa soltåliga växter är inte så svåra att ha och göra med egentligen. Läs min guide om suckulenter här!

bergpalm, en soltålig palm
Bergpalm är en soltålig växt att ha inomhus
suckulenter trivs i sol och värme
Suckulenter finns i flera färger och former.
kaktusar är riktiga soldyrkare
Kaktusar är riktigt soldyrkande växter