Suckulenter, vadå?

Det största påhittet någonsin måste ju ändå vara att suckulenter är en passande växt för en nybörjare. Om du tänker efter, visst har vi alla gått och köpt några fetbladiga växter i hopp om att de ska förgylla vår vardag. Men icke! Suckulenter ger oss mer huvudvärk än lycka, de är trots allt ganska tjuriga att ha och göra med.

Suckluenter är fetbladiga växter, vilket betyder att de samlar vätska i antingen sina tjocka blad, stjälkar eller stam. Ibland allihopa samtidigt. Det stora felet vi oftast gör är att vi försöker vårt bästa att vara växten till lags och vattnar den alldeles för ofta. Suckulenter vill vara torra! Så, för mycket vatten, i kombination med att vi ofta planterar dem i krukor utan dräneringshål – ja, ni hör ju. Det är ju som upplagt för tragedi. Men, med lite kunskap om fetbladiga växter är suckulenter fantastiska krukväxter att ha och göra med. Man måste bara veta hur!

Så för att lyckas med sina suckulenter finns det några saker man ska hålla koll på. Dessa fetbladiga växter är supersnygga att samplantera i en stor kruka, de finns i otroligt många färger och former och de kan leva riktigt länge om man tar hand om dem på rätt sätt. Några ledord är undvik vatten och maxa med solljus! Häng med så ska vi förklara, så att även du kan bli en Suckulent-expert!

Vad är Suckulenter?
Suckulenter är en växttyp som kan lagra vatten, oftast i sina tjocka blad. Till exempel är alla kaktusar är suckulenter, men alla suckulenter är inte kaktusar. Alla växter inom familjen Aloe är suckulenter, Pelargoner är suckulenter, porslinsblomma är en suckulent, ja ni förstår. Det finns massor med olika sorter! 


Kategorin Suckulenter är inte 
en fast familj eller släkte. För att fatta sig enkelt kan man säga att alla de växter som har förmåga att spara stora mängder vatten i sina blad är suckulenter. Men tyvärr så går det inte heller alltid att se sig till om en växt är en suckulent eller inte. Knepigt värre! 

Suckulenter vill ha mycket sol! Om du vill ha gröna växter som frodas och trivs i skugga, så kan du kika in här!


Suckulenter skötsel

Från köp till ståtliga fetbladiga växter.

Kruka

Välj en kruka med dräneringshål. Att ha dräneringshål i sin kruka underlättar ju skötseln för alla typer av växter egentligen. Varför finns det ens krukor utan dräneringshål? Och varför envisas vi med att plantera just våra Suckulenter i dem?! Men sen då, spelar den någon roll vilket material min kruka har? Nä egentligen inte, men lerkrukor är ett toppenalternativ till just Suckulenter! Lerkrukor avdunstar nämligen vatten av sig själva, och hemligheten till att lyckas med sina Suckulenter är ju att hålla dem torra. Så lerkrukor for the win!

Jord

Dessa fetbladiga växter har ett ganska svagt, fintrådigt rotsystem och det är därför de inte tål att stå blött. Så, när du köpt dina nya suckulenter så bör du alltid omplantera dem när du kommer hem. Kör på en väldränerad jord, kaktusjord till exempel. Fyll på med lite lecakulor i botten av din kruka så underlättar du också dräneringen. Eftersom du inte vet när din suckulent blev vattnad senast så kan du med gott samvete låta den stå i en vecka innan du vattnar igen. Supersmidigt!

Placering

Sol, sol, sol!!! Suckulenter vill ha sol! Eftersom de har fått något sorts ryckte att vara en odödlig växt så tror många att de kan ställa sin Suckulent i ett mörkt hörn och låta den vara. Så enkelt var det inte riktigt! Suckulenter vill stå så soligt och varmt som det bara går! Suckulenter som står för mörkt kommer med tiden börja sträcka sig efter ljuset, vilket resulterar i långa, rangliga växter med glesa blad. Yikes! Under vinterhalvåret när vi inte har så mycket sol kan man gott och väl sätta sina Suckulenter under en växtlampa så de får sina ”soltimmar” ändå.

Vattning

Dödsfällan! Även om varenda cell i din kropp skriker att de vill vattna din Suckulent, så låt bli! Suckulenter är riktigt luriga i sitt beteende, de visar sällan tecken på övervattning förens det är för sent. När du väl vattnar så vill de ha en ordentlig omgång med vattenkannan. Låt det rinna vatten igenom dräneringshålen! Under växtperioden kan du vattna dina Suckulenter någon gång i månaden, när det blir vinter brukar det räcka med var 6:e vecka ungefär.

Om du vill vara lite sneaky kan du vänta tills bladen på dina Suckulenter har börjat få små rynkor på sina tjocka blad. Det är ett tecken på att den börjat torka ut, och är således i behov av vatten. Är bladen mjuka och börjat skrumpna ihop? Oops. Då har du vattnat dina fetbladiga växter lite för mycket.

bild på en aloe vera, en klassisk suckulent
Aloe Vera är en klassisk Suckulent!
En bild på en suckulent som heter Graptopetalum paraguayense
En av mina favoritsorter, Graptopetalum Paraguayense!
kaktusar är en vanlig form av suckulenter
Älskade kaktusar! Även dessa är Suckulenter.
Nu vet du lite mer om hur en Suckulent fungerar och vad du ska göra för att ge dina Suckulenter de bästa förutsättningarna för att överleva! Lycka till!