Planerar du att åka iväg på semester och är orolig över hur växterna ska överleva? De flesta växter klarar sig ett par dagar men ska du vara borta i flera veckor kan det vara en bra idé att förbereda dem. Här guidar vi dig genom våra bästa knep för att hålla blommorna vid liv hemma under semestern.

Förberedd växterna inför semestern

Den enklaste lösningen är att be en snäll granne  komma och vattna blommorna under din semester. Men vad ska man göra om en växtvakt saknas? Här listar vi steg för steg hur du förbereder dina växter innan du åker iväg.

 1. Vattna alla växter ordentligt precis innan semesterresan så att jorden blir fuktig. Undvik dock övervattning! Det kan i sin tur leda till att rötterna kvävs och blir mer mottagliga för svampar, bakterier och skadegörare.
 2. Ta bort eventuella döda blad på dina växter. Beskär även blommor och knoppar som behöver mer vatten för att hålla sig glada och friska.
 3. Flytta bort växterna från direkt sol och placera dem på norrsidan. Värme och sol torkar ut växterna så att de snabbt blir törstiga. (Läs vår artikel om vilka blommor som tål sol)
 4. Skaffa dig ett av nedanstående alternativ för bevattning under tiden du är bortrest.

Semesterbevattning – knepen som fungerar

Självklart vill du se dina växter pigga och glada när kommer  tillbaka från semestern. Nu när du har gjort de förberedande stegen är det dags att anordna semesterbevattning. Dessa tips hjälper dig att hålla växterna vid liv och skydda dem från uttorkning.

Bevattningsmatta

Bevattningsmatta underlättar bevattning och håller rätt fuktighet på växterna. Den är dessutom enkel att använda.

Gör så här:

 1. Blöt upp mattan rejält.
 2. Lägg den på ett underlag som tål att bli blött.
 3. Ställ växter ovanpå.

Se till att krukorna har hål i botten, annars kommer rötterna inte kunna suga upp vattnet från mattan. Kontrollera att matten har direkt kontakt med jorden.

Den här lösningen funkar perfekt för kortare semesterresor.

Självvattnande krukor

Ett annat alternativ är självvattningskruka. Det är ett bra alternativ om du ska vara bortrest under en längre period. Självvattningskrukan har en större vattenbehållare i botten som räcker för en till två veckor. Du fyller upp krukan till den maximala nivån och låter rötterna suga upp så mycket vatten de behöver. Fördelen med detta alternativ är att det inte finns någon risk för övervattning.

Bevattningssnöre

Bevatttningssnöre, även kallad semestervattnare, är en vanlig metod som används för att vattna blommor när man är på semester. Bevattningssnöre är en tjock bomullstråd i plastslang som har en god vätskeledningsförmåga. Du placerar ena änden av bevattningssnöret i en stor burk med vatten och den andra änden stoppar du i jorden. Växten kommer att dra så mycket vatten den behöver genom tråden. Se till att hela tråden är blöt annars kan den inte leda vattnet. Ställ burken lite högre än växten så blir jorden alltid fuktigt.

Denna lösning fungerar bra både för dig som är borta under en kortare och längre period.

Vattna blommorna med petflaska

Det här är en riktig klassiker. Du har säkert några petflaskor som ligger hemma och skräpar. Dessa kan du använda för att skapa ditt helt egna vattensystem. 

Gör så här:

 1. Välj den petflaska som passar till växtens storlek.
 2. Gör små hål i korken på flaskan.
 3. Fyll petflaskan med vatten
 4. Stoppa in den i jorden.

Vattnet kommer att rinna ner till rötterna i sin egen takt så att växten får lagom med fuktighet varje dag. Se till att hålen är tillräckligt små så att vattnet släpps sakta. Den här metoden passar inte för små växter eftersom det inte finns tillräckligt med plats för en petflaska. Stora petflaskor behöver dessutom stöd.

Nu har du läst våra bästa tips på hur du vattnar dina blommor när du är på semester. Testa gärna i förväg vilket alternativ som funkar bäst för dina gröna vänner. Hoppas de är friska och nöjda när du återvänder hem. Trevlig semester!