Behöver du tips på växter som passar i badrum? Titta hit!

Ett badrum är ju inte det enklaste stället att inreda, speciellt inte när det kommer till att inreda med just växter i badrum. Man vill ju så gärna fylla på med gröna blad där inne för att liva upp stämningen, men tyvärr är badrum ofta mörka och utan fönster. Vilket klingar dåligt med växter överlag. Kan man ha växter i badrum utan fönster? Finns det överhuvudtaget några växter som trivs i badrum?

Vilka växter trivs i badrum?

Badrum har ju ofta en rätt hög luftfuktighet, och det gillar ju många växter! Så håll utkik efter växter som gillar att stå lite varmt och fuktigt. Där har vi en bra start. Många av de växter jag nämner i ”Växter som tål mörker” funkar utmärkt att ställa in i badrummet, men jag tänker att vi ska utveckla oss lite till och fokusera ännu mer på just blommor för badrum och växter som passar i badrum.

Jag har listat några olika växter och hur du sköter om dem på bästa sätt. Här finns det något för alla! Sugen på en hängande växt till ditt badrum? Jag har svaret. Letar du efter en blomma att ha i badrum, en växt till badrum utan fönster eller bara allmänt tips på olika växter som trivs i badrum? Nedanför har jag gett tips på en växt till varje kategori!


Grön växt i badrum – Ampellilja!

Denna gröna goding är en lättskött krukväxt, den trivs på nästan alla platser och har ganska få krav för att frodas och må bra. Ampellilja har också den fantastiska egenskapen att den renar luften i rummet, perfekt växt att ha i badrummet med andra ord! När ampelliljan står på lite mörkare platser blir bladen helt gröna istället för att ha gula/vita ränder. Så om du vill ha en grön växt i ditt badrum, kör på ampellilja! Detta är absolut en växt som klarar mörkt badrum, eller annat rum för den delen.

Jord
Vanlig blomjord funkar toppen!
Placering
Ampellilja kan stå på ljusare och lite mer skuggiga platser.
Vatten
Att hålla jorden fuktig är att föredra, men den tål att torka ut mellan vattningarna.

ampellilja, perfekt växt att ha i badrum!

Blomma att ha i badrum – Juvelblomma!

Blommor som trivs i badrum kan ju vara lite knepigt att få tag på. Men, Juvelblomman är en perfekt blomma för badrum. Den vill stå i fukthållande jord, halvskugga eller skugga och vill alltid ha lite vatten i bladrosetten. Eftersom den gillar både värme och fukt, och lite skuggigare lägen är ju juvelblomman en perfekt blomma att ha i badrum!

Jord
En lite mer fuktbevarande jord, planteringsjord till exempel.
Placering
Halvskugga till skugga, undvik att ställa den i direkt sol!
Vatten
Håll jorden och bladrosetten fuktig!

Röd juvelblomma. En tålig tropiskt växt, perfekt blomma att ha i badrum.

Stor växt till badrum – Monstera!

Monstera är en populär krukväxt och även den en passande växt för badrum. Den är lättskött, väldigt snygg och dessutom kan den bli riktigt stor om den trivs och får leva länge. Desto fuktigare den står, desto större blir bladen. Alltså är det en jättebra växt att ha i badrum, speciellt om man söker efter en stor växt!

Jord
Blomjord fungerar utmärkt.
Placering
Halvskugga till skugga. Gillar att stå i värme, så finns det golvvärme är det toppen. Ännu en anledning varför monsteran hör hemma som en växt för badrum.
Vatten
Vattna när jorden känns torr. Men som sagt fukt! Duscha eller spraya bladen och låt den få stå och mysa i ångorna efter din dusch!

monstera, passar i alla rum, till och med i badrummet!


Växt till badrum utan fönster – Silverkalla!

Silverkalla är en krukväxt som trivs allra bäst i skuggiga lägen eller till och med mörka hörn inomhus, alltså ett jättebra alternativ om du är på jakt efter en växt till badrum utan fönster. Växten kommer från början i från Filippinerna och där det är ju både fuktigt och varmt. Så, letar du efter en grön växt till badrum utan fönster, då har du hittat rätt!

Jord
Mullrik, porös jord. Blomjord fungerar utmärkt!
Placering
Skugga eller mörkt. Växten tål inte så mycket solljus, så du kan stoppa in silverkallan i ditt badrum med gott samvete!
Vatten
Silverkalla är inte speciellt känslig, men försök hålla jorden jämnt fuktig.

silverkalla. Mörker-tålig växt som gillar fuktigt klimat. Perfekt växt till badrum utan fönster!

Hängande växt i badrum – Murgröna!

Murgröna ses vanligen som en utomhusväxt, och oftast grön. Men, den är verkligen en av de växter som passar i badrum också. Den finns i både en och flerfärgade varianter, går att ha stående i sin kruka eller som en hängande växt, i badrum till exempel!

Jord
Fuktbevarande jord, till exempel planteringsjord.
Placering
Halvskugga eller skugga. Murgröna vill inte ha direkt solljus! Trivs allra bäst om den får stå lite fuktigt – så ett ha denna växt i badrum är perfekt.
Vatten
Vattna regelbundet och ge den en ordentligt dusch någon gång i månaden, då håller den sig extra fin. Väldigt behändigt att ha den som en hängande växt i badrummet, med andra ord.

Murgröna, en rosa variant, en röd variant och en grön variant.