Vad är bladlöss och hur får man bort dem?

Den absolut vanligaste ohyran som drabbar krukväxter är bladlöss, och är något som de flesta råkar ut för någon gång. Det är små insekter som livnär sig på växtsaften, och finns i flera olika arter. De kan vara gula, gröna eller svarta. Ofta kan du se dem sitta tillsammans i toppen på nya skott eller på undersidan av bladen.

Var kommer bladlöss ifrån?

Det absolut vanligaste sättet är faktiskt att du själv råkar ta med dig bladlössen in i hemmet, till exempel när du köpt en ny växt. Därför är det alltid bra att kika över sin nyinköpta växt ordentligt innan den får hamna på fönsterbrädan ihop med resten av dina växter. Det kan också vara bra att sätta din nyinköpta växt i karantän, ställ den i ett eget rum och låt den få vila lite innan du ställer ihop den med de andra växterna. Då hinner du märka om du skulle råka ha fått med dig några löss från blombutiken.

Ett annat sätt är när växterna som stått ute på altanen eller balkongen får komma in i värmen igen. Det är tyvärr svårt att styra över bladlössen utomhus, kommer de så kommer de. Men du kan ju styra ifall du vill plocka med dig dem små liven in. Samma process som med nyinköpta växter gäller ju givetvis här, kika över växterna ordentligt innan du ställer ihop dem med resterande växter. Ställ dem i karantän om det skulle behövas.

Bladlöss är mästare på att förflytta sig, så råkar du ut för att ha dem hemma kan de snabbt sprida sig till resten av dina växter. Men, vad gör man åt bladlöss då?

Vad äter bladlöss?

Ja, vad äter bladlössen för något? Bladlusen livnär sig som sagt på växtsaft, den suger ut näringen från växten helt enkelt. Som tur är blir oftast skadorna för själva växten minimala om du upptäcker dem små lössen i tid. En frisk växt brukar klara av ett mindre lusangrepp, men vid ett större angrepp så kan växten råka ut för näringsbrist och således påverkas blomning, tillväxt och så vidare. Bladlöss är dock enkelt att bekämpa och bli av med!

gröna blad

Hur får man bort bladlöss?

Det finns olika metoder för hur man blir av med bladlöss. Ett tips är att göra en kombination av steg 1 till 3, och upprepa efter behov. Som tur är så är det enkelt att ta bort lössen. Så här bekämpar man bladlöss.

1. Ta bort bladlössen för hand

Börja med att plocka bort lössen för hand. Har man bara några få löss så är detta det absolut enklaste bästa sättet. Du kan också ta lite tejp, eller något annat klistrigt material, gör en bak och framvänd loop så att den klistriga sidan är utåt, och rulla försiktigt tejpen mot stammen och bladen. Man får vara lite försiktig så att man inte råkar dra sönder något blad, men annars är det väldigt, väldigt smidigt att använda sig at tejp-knepet. Det är också ett lite härligare sätt att gå tillväga än att pilla med fingrarna.

2. Duscha av växten

Är du rädd för att röra dem små krypen, kan du duscha av växten istället. Dock så krävs det att du sköljer växten med en relativt hård stråle. Det är inte alla växter som är starka nog, så du får avgöra själv om duschstrålen är ett bra alternativ för växten som blivit angripen. Duschandet i sig är inte skadligt för växten, så du kan duscha plantan så länge bladlössen håller sig kvar. En del växter vill ju helst inte ha så mycket vatten, så du kan behöva skydda jorden så att inte rötterna blir alltför blöta.

3. Ta bort bladlöss med såpa

Nu pratar vi inte längre om att bara vräka lössen från sin nuvarande bostad, utan också utplåna dem för gott.

Bekämpa bladlöss med såpavatten

Blanda upp en såpavatten-lösning som du sprayar växten med. Spraya över hela växten, ovanpå, undersidor, ja in i alla små skrymslen. Hela växten. Såpavatten är inte skadligt för växterna och du kan upprepa behandlingen någon gång i veckan. Den behöver inte torkas av heller, vilket är smidigt! Tänk bara på att inte ställa tillbaka växten i solljus med sina såpablöta blad, då riskerar du att bränna sönder bladen. Tänk på att använda en överfettad såpa, så du inte torkar ut bladen. Längre ner kan du receptet på såpavatten!

Recept på såpavatten

Vissa säger lite olika här om hur man ska gå tillväga, eftersom såpa inte är skadligt för växten så kan du ju blanda till en lite starkare lösning, men jag tycker det funkar bra med grundreceptet.

  1. 1 liter ljummet vatten.
  2. 1/2 deciliter såpa.

Du kan som sagt dosera såpa lite som du vill, vissa använder 1 deciliter till 1 liter vatten, andra använder 2 deciliter såpa. Det funkar vilket som.

Bli av med bladlöss med såpasprit

Skulle det vara så att bladlössen är riktigt jäkla envisa eller om du råkat ut för en ordentlig anstormning, använd såpasprit. Du gör samma procedur som du gör med såpavattnet, men du tillsätter lite T-röd i blandningen också. Du kan också komplettera med att doppa några tops i lösningen och dutta på varje enskild insekt. Men, om man ändå ska hålla på sådär så kan man ju lika gärna plocka bort dem direkt från växten.

Vilken såpa till bladlöss?

Vilken såpa ska man använda nu då när man ska bekämpa bladlöss? Förut var i princip all såpa överfettad, men dagens lättflytande såpa är oftast inte det. Den är snarare uttorkande, vilket vi inte vill utsätta våra kära växter för.

Det finns också flera studier som också visar att vegetabiliska oljor är ett effektivt sätt att bekämpa skadedjur. Såpa i sig fungerar med, men en överfettad såpa fungerar mer effektivt. Så kika efter en såpa som är just överfettad, alternativt kan du tillsätta en skvätt rapsolja i såpavattnet om du bara har en vanlig såpa hemma.