När ska man plantera växter så är det bäst om man har dräneringshål i botten på krukan. Men ibland kanske man inte kan hitta exakt den krukan man vill ha, eller så äger man redan en massa krukor utan dräneringshål. Då är det ju så himla fiffigt att man kan fixa ett hål själv. Det är nämligen inte alls speciellt svårt att själv borra hål i krukan.

När du ska borra hål i din kruka finns det några saker att tänka på, i min lista nämner jag vad du behöver och hur du går tillväga. Tänk på att det alltid är bra att skydda ögonen när du borrar. Även om jag inte nämner det i listan över saker du behöver.

Att borra i krukor är lätt att göra själv. Oftast räcker det att du borrar ett hål, men om du vill kan du såklart borra flera hål. Det beror helt på hur stor din kruka är eller hur mycket dränering du behöver.

Om du inte känner dig redo att börja borra i din kruka, så kan du läsa vår guide om hur man planterar i en kruka utan hål.

För att borra hål i din kruka behöver du:

  • En slagborr, skruvdragare, borrmaskin, något av det.
  • En lite bredare betongborr
  • Maskeringstejp
  • Penna
  • Kartong, eller något annat material att lägga under, för att skydda krukan.
det är lätt att borra hål i kruka själv!

Att borra hål i kruka – så här gör du

  1. Börja med att lägga ut en bit kartong, eller något annat skyddande material, underst på arbetsytan så att du inte skadar krukans kanter när det står upp och ner.
  2. Placera krukan du vill borra hål i upp och ner, och börja måtta ut vart du vill ha ditt dräneringshål.
  3. Sätt maskeringstejp i ett kryss över krukans botten, och markera vart du vill att ditt hål ska vara.
  4. Börja borra.

När du har borrat hål i din kruka tar du bara av tejpen och sköljer av dammet som har blivit.
Svårare än så är det inte.

Vill man vara extra försiktig kan man placera tejp på insidan av krukan också, dock har jag aldrig känt behovet. Lägger du tejp på insidan av krukan så minskar risken för att det blir flisor eller att lacken skulle lossna runt hålet, men det syns ju ändå inte eftersom krukan ska vara fylld med jord.