Att odla utan jord, går det? Jajamensan! Här lär vi dig grunderna i hydroponisk odling, det vill säga hur du odlar i vatten.

Vad är hydroponisk odling?

Hydroponisk odling innebär kort och gott att man odlar utan jord, och istället odlar i vatten. Odlingsformen är således helt jordlös och istället odlar man vattenbaserat tack vare vatten och näring. Att odla i vatten ger en stor skörd på en liten yta och odlingsformen är effektiv året om.

Att odla i hydroponiska system inomhus är enkelt och går ofta väldigt snabbt. Plantorna behöver inte leta efter näring och syre. Näringen tillsätts istället varje tillväxtfas, baserat på hur mycket näring som växten behöver. Vilket således gör att processen går väldigt fort från frö till skörd.

Vem kan odla hydroponiskt?

Hydroponisk odling passar alla! Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller erafaren, bor smått eller stort. Att odla i vatten kräver inga förkunskaper och det enda som behövs för att lyckas är vatten, ljus, näring och ett frö! Att odla hydroponiskt är också bra för den som vill odla med minimalt underhåll. Odlingarna kan lämnas i nästan två veckor innan de vill ha lite mer vatten. Våga därför testa på den hydroponiska odlingen och att odla utan jord.

Vad kan man odla i vatten?

Att odla i vatten har många fördelar; du kan förvänta dig en stor skörd på en liten yta, det går snabbt och är enkelt, och du slipper jordstöket inomhus. Att odla sallat och kryddor i hydroponiska system är väldigt givande, detsamma gäller att odla basilika i vatten! Men det går givetvis också att odla chili, tomat och andra härligheter, men dessa kräver lite större plats för att må som bäst.

Lämpliga plantor för odling i vatten

  • Bladgrönsaker, så som sallat och pak choi
  • Basilika
  • Kryddor, så som persilja och koriander
  • Blommor
  • Tomater
  • Chili
  • Aubergine

Hur kommer man igång med hydroponisk odling?

Att komma igång med den hydroponiska odlingen är inte särskilt svårt. I de flesta välsorterade blombutiker finns idag startpaket för att börja odla hydroponiskt. Ett startpaket innehåller ofta en färdig odlingslåda, fröpluggar, en förpackning där man själv tillsätter frön och växtnäring. Enkelt och smidigt!

hydroponisk odling