Vilken jord till vad?

Beroende på vad det är du ska plantera så kan det behövas olika typer av jord. Växtbutikerna svämmar över med olika jordsorter och ofta så känns det ju bara som en säljknep ifrån butikernas sida, kan det verkligen spela så stor roll vilken jord man väljer?

Det som skiljer jordarna åt brukar kännetecknas genom två olika faktorer: näringsinnehållet och kompositionen, alltså vad jorden är uppblandad med. Det kan vara allt ifrån torv, barkmull, lecakulor, sand, perlit, ja ni fattar. Vad jorden är uppblandad med gör stor skillnad för hur väl jorden håller vatten, vilket ju då såklart blir viktigt för oss när vi ska plantera krukväxter. Vissa växter är ju lite mer kräsna i hur dom lever och bor.

Är det någon skillnad på såjord och planteringsjord?

Den eviga frågan, såjord vs planteringsjord. Svaret är ja! Såjord är en mycket magrare, lättare jord. Den är speciellt anpassad för att odla fröer, sticklingar eller växter som inte vill ha så mycket näring eller fuktig jord. Till exempel är kaktusar och andra suckulenter bra kandidater för att stå i en såjord som är uppblandad med till exempel lecakulor eller pimpsten, som har en dränerande effekt.

Blomjord eller planteringsjord?

Är det någon skillnad på blomjord och planteringsjord då? Hur blomjorden eller planteringsjorden är uppblandad skiljer sig från tillverkare till tillverkare. Generellt sett kan man säga att planteringsjorden ofta är uppblandad med fler komponenter, berikad med mer mineraler och mer gödsel. Blomjorden är lite elegantare i stilen och är ju gjord för att platsa i hemmet och vara enkel att arbeta med. Den är fortfarande berikad med mineral och viss gödsel, men ofta inte lika fullpackad. Vilket passar bra när man planterar krukväxter inomhus, gödsel är inte den doften man vill i hemmet!

Vilken jord till vad? – en liten lista

Såjord – Frösådd, sticklingar, kaktusar och andra suckulenter.

Blomjord – More or less alla typer av krukväxter.

Planteringsjord – Till rabatter eller utomhuskrukor

Orkidéjord – Speciellt framtagen för orkidéer.

Medelhavsjord – Alla typer av medelhavsväxter. Olivträd, citronträd, och så vidare.

Pelargonjord – Speciellt framtagen för pelargoner, men fungerar även för rotade sticklingar.

Måste man ha såjord?

Man måste ingenting här i livet! Men om det är större chans att du lyckas med dina nyskördade sticklingar eller frösådd om du använder såjord. Den är snällare mot fröet eller bebis-växten, och gör det lättare för din nya planta att växa sig stor och stark!

Att göra egen såjord

En bra såjord är lätt, näringsfattig och fin i sin textur. När du ska blanda egen såjord så rekommenderar jag att du silar eller iallafall sorterar ut klumpar och kvistar från blomjorden. Det bästa är att använda fjolårets blomjord från dina andra växter, men det funkar bra med ny blomjord med.

Blanda upp din jord med 1/8 del sand och 1/8 perlit eller vermikulite. Använder du ny blomjord kan du med fördel blanda upp med ännu mer sand och dränerande substrat. Klart!