När man ska plantera krukväxter så är det helt klart bäst att använda sig av en kruka med dräneringshål. Det underlättar framförallt för dig själv, du slipper nämligen oroa dig för att vattnet samlas i botten på krukan och gör så att dina små växter drunknar. Det är i princip omöjligt att veta hur mycket vatten som har samlats i botten på krukan, speciellt om krukorna står utomhus och får regn på sig. Då har man ingen aning!

Många tycker att man till exempel kan plantera kaktusar eller andra suckulenter i en kruka utan hål, men av alla tänkbara växter så kanske det är den sämsta. Suckulenter vill nämligen inte alls vara så blöta. Motiveringen är väl att man inte vattnar särskilt ofta, men det spelar ju egentligen ingen roll. Om vattnet inte kommer ut, ja då ligger ju rötterna där i blöt ändå när du väl vattnar.

Men, nu är det ju så att du kanske äger just en kruka utan hål och då vore det ju dumt att inte använda den ändå. Du kan antingen borra hål i krukan, eller så planterar du i krukan ändå. Här kommer våra bästa tips när du ska plantera i kruka utan hål, häng med!

krukor utan hål

Att plantera i kruka utan hål

1. Välj rätt växt att plantera

Välj rätt växt! Kanske kan vara det viktigaste steget. Välj ut en växt som är av en lite tåligare kaliber, placera till exempel inte en superkräsen Calathea där i. Du måste ändå ha i bakhuvudet att det skulle kunna bli en vattenansamling i botten av krukan.

2. Dränera med lecakulor

Eftersom du nu planterar i kruka utan hål måste du fylla på själv med någon form av dränering. Lecakulor, till exempel. Fyll på med ett ordentligt lager lecakulor i botten på krukan och täck kulorna med en bit fiberväv. Utan fiberväven så sipprar jorden ner mellan kulorna och dräneringseffekten försämras.

3. Var försiktig med vattnet

Ta det lugnt med vattenkannan! Om din kruka utan hål står utomhus, ställ den under tak! Står den ute i det fria så finns det en stor risk att den fylls med vatten så fort det regnar. Och vi alla vet ju vad som händer då, rötterna dränks och växterna sloknar eller till och med dör, alldeles för tidigt.

Så enkelt var det! Lycka till!