Lecakulor är små kulor som fyller flera funktioner, de är nämligen både praktiska och dekorativa. Lecakulor används främst som dränering i krukor, men fungerar också bra som bland annat dekoration, jordförbättring och som extra vattenmagasin. Vill du veta varför man har lecakulor eller hur man planerar med lecakulor? Då har du hamnat rätt!

Vad är lecakulor och varför är de så viktiga?

Lecakulor är små kulor gjort av bränd lera som används flitigt när man planterar. Lecakulor finns överallt i blombutiker och det nämns ofta i skötselguider. Kulorna är gjorda av ett poröst och stabilt material, som bland annat används för dränering och jordförbättring när man planterar. Lecakulor fyller olika funktion, nedan listar vi fyra sätt att använda lecakulor på!

Lecakulor som dränering

Att lägga några centimeter av lecakulor i botten av en kruka är ett utmärkt sätt att använda kulorna som dränering och förhindra att jorden blir för blöt. För blöt jord, som således orsakats av för mycket vatten i jorden, mår ingen växt bra av. Övervattning kan skada blommor och växter, men problemet löses enkelt med hjälp av dränering. Lecakulor är även det ett sätt för att avleda överskottsvatten, några lager kulor i botten av krukan gör susen.

Att använda en kruka med ett dräneringshål i botten är en bra idé då det ger möjlighet för överskottsvattnet att rinna ut. Det rekommenderas inte att plantera i kruka utan hål. Om du trots allt gör det, se då till att plantera med lecakulor!

Kombinerar du de små lecakulorna med rätt kruka, ja då kommer dina växter att leva gott! Om du i istället är ute efter material som är lämpade för att bevara fukt, då bör du kika in perlite.

Kottar istället för lecakulor

Om du inte har tillgång till lecakulor för dränering av dina krukväxter kan du använda fantasin för att hitta substitut. Kottar istället för lecakulor fungerar ypperligt och är dessutom helt gratis och miljövänligt! Det är bara att ge sig ut i skogen och plocka!

Lecakulor som vattenmagasin

Lecakulor i botten av en kruka fungerar också som ett extra vattenmagasin, eller vattenlagring, ungefär som en reservdepå för växterna att ta vatten ifrån om det skulle bli för torr miljö inuti krukan. Ta därför för vana att plantera med lecakulor, eller liknande substitut istället för lecakulor.

Lecakulor som jordförbättrare

Lecakulor har länge används som jordförbättrare, då kulorna bland annat förhindrar att jorden blir för tät. Lecakulor hjälper till att stabilisera jorden i krukor, det skapar en balans mellan luft och vatten och så ser det till att jorden inte blir för kompakt i krukan och att den sjunker ihop.

Lecakulor som dekoration

Förutom att lecakulor får dina växter att trivas bättre så kan de små kulorna även användas som dekoration. Bara fantasin sätter gränser när det gäller dekorationen med lecakulor. Varför inte täcka ytan i en stor kruka. Det blir både snyggt och dämpar avdunstningen av vatten från jordytan.

odlade växter