Vad är perlite?

Nu ska vi prata om perlite! Man ser det ofta att köpa blombutiker, eller i botten på en kruka, men vad är perlite egentligen? Perlite ingår i kategorin ”dränerande odlingssubstrat” och är ett såkallat jordförbättringsmedel. Det är helt enkelt ett material som du lägger ner i krukan när du ska plantera dina växter, för att den ska få den bästa förusättningen för att frodas.

Perlite är ett vulkaniskt material, som genom att upphettas flera gånger till slut blir vitt och poröst. När man ser det i botten på krukan ser det nästan ut som söndersmulad frigolit. Perlite är ett mineraliskt material, vilket betyder att det till exempel inte bryts ned av jordens mikroorganismer. Den håller alltså sin struktur, år efter år! En annan bra grej med perlite är att det är ett sterilt material, så du behöver inte oroa dig för att du kan råka få med dig några sjukdomar eller skadedjur när du planterar med perlite. Smidigt, va?!

Vad gör perlite?

Perlite är ju en poröst material, och det som den tillför till jorden är att det arbetar både dränerande och fuktbehållande. Perlit absorberar nämligen fukten i jorden, så jorden aldrig blir för blöt men inte heller står helt torr. När jorden runt omkring perliten börjar torka upp så släpper materialet ut vattnen pö om pö. Så himla fiffigt va?

Perlit skapar också en luftigare och finare struktur i jorden. Detta är ju perfekt för att små, fina rötter som behöver lite luftigare jord för att klara av att växa. Jorden blir aldrig stenhård och kompakt, som den annars kan bli efter ett tag.

Så, sammanfattningsvis, vad är perlite och vad gör den?
Dränerande och fuktbevarande material, som minskar risken för övervattning och samtidigt skapar en luftig och trevlig miljö för rötterna att växa i.

När ska man använda perlite?

Perlit är toppen vid omskolning av plantor eller för alla växter som behöver en lucker och väldränerad jord. Du kan också använda perlit när du odlar mikrogrönt, skott eller ska sätta sticklingar. Det planteras ju ofta i mindre krukor som torkar upp snabbt, och de små rötterna kanske behöver lite hjälp på traven att ta sig fram bland all jord. Då är perlite ett jättebra alternativ!

Du kan såklart använda perlite på dina större krukväxter också. Rent krasst kan man väl säga att de blommor och växter som vill ha mycket vatten, eller de som knappt vill ha något vatten alls, mår bra av att ha lite perlite uppblandat i jorden. Eller dina växter som har mycket tunna rötter.

Hur mycket ska man ha då?

Det beror helt på vilket växt det är du håller på och fixar med och hur mycket pengar du är villig att spendera. Rent teoretiskt kan du ju odla dina plantor i enbart perlite, men det är lite väl mecking. En tumregel brukar vara att 15% för vanlig såjord fungerar finfint.

Istället för perlite

Kan man använda något istället för perlite? Ja, det finns några andra material som har liknande egenskaper. Kokosfibrer, scoria och pimpsten är andra bra material som både arbetar dränerande och samtidigt håller fukt i jorden.

Det var det! Nu vet du mer om vad perlite är och hur du ska använda det. Lycka till!

perlite är perfekt för sticklingar
Perlite är ett perfekt material att använda när du ska odla små bebis-växter, sticklingar eller växter med tunna rötter.