Vad är vermiculite?

Vermiculite är ett naturligt och miljövänligt jordförbättringsmaterial som går att köpa i de allra flesta blomsteraffärer. Materialet har en bra förmåga att både absorbera och avge fukt och materialet används ofta som jordförbättrande medel. Vermiculite är även ett luftigt material som ser till att växternas rötter förses med syre, men det används också vid odling då materialet bidrar till att frön gror snabbare och att nya rötter rotar sig bättre.

Vermiculite skapar även ett isolerande lager om de strös ut överst i en kruka. Det övre jordskiktet hålls fuktigt under en lång tid, samtidigt som materialet tillåter att ljus släppts igenom.

Vermiculite tillför fukt och syre

Vermiculite tillför alltså fukt och syre till dina växter och skapar optimala förhållanden för jorden till dina odlingar. Materialet suger upp fukt när man vattnar, och släpper sedan ut vattnet i omgångar när jorden börjar torka. Man behöver alltså inte vara orolig att sådderna ska torka ut när vermiculite finns blandat i jorden.

När ska man använda vermiculite?

Vermiculite har flera användningsområden, men används främst för att toppa sådde och odlingar. Genom att täcka en odling med vermiculite bevaras jordens fuktighet bättre. Vermikulit kan användas såväl vid förodling som för pluggplantor, det är bara att avsluta med ett täckande lager.

Hur mycket vermiculite ska jag använda?

Det behövs inte mycket vermiculite för att toppa sådder och odlingar. Att strö över ett tunt lager vermiculite över jorden räcker gott och väl. Hellre för lite än för mycket är en bra riktlinje.

Perlite vs vermiculite – vilken ska man välja?

Det är enkelt hänt att man blandar ihop vermiculite med perlite, förmodligen för att de har relativt lika utseende och även delar några egenskaper. Men de fyller faktiskt olika funktion för odlingen. Båda materialen håller kvar vatten i jorden, men gör det på lite olika sätt. Om du är nyfiken på att veta mer om perlite och hur man kan använda det istället för vermikulit, så gör du det bäst här.

odling