Hållbara snittblommor, finns det verkligen?

Färska blommor är ju en klassiker att ge bort till någon man tycker om, och vi alla har ju säkert själva någon gång fått en bukett blommor i present och man bara önskade att man fick blommor som håller länge i vas, men ack så fel man hade. Hur mycket man än försöker pilla och fixa så känns det som att de vanliga snittblommor som cirkulerar i presentbuketter alltid tycks dö.

Hållbara snittblommor är ju lite av ett problem. Man inte hinner göra mer än att blinka innan de små liven har hunnit bli trötta och hänger. Men det ska vi ändra på! Snittblommor är nämligen perfekt att ha hemma om man kanske inte har supermycket solljus in i lägenheten, eller helt enkelt inte är så bra på att ta hand om krukväxter. Dessutom ger det en härlig vårkänsla i hemmet!

Blommor som håller länge

Det är ju trots allt skillnad på blomma och blomma. Se till att du alltid köper dina växter från platser där du vet att det är kvalité. Och även om du köper snittblommor som håller länge, om dina blommor har stått halva livet i en butik så är det inte konstigt att de dör så fort du kommer hem, hur hållbara de än är. Men, vissa snittblommor är ju också lite bättre på att klara sig än andra. Och vilka är dessa ”hållbara snittblommor” kanske ni undrar då? Jo, dem kommer här!

Några hållbara snittblommor! Helt vanliga blommor, inte svårare att få tag på än några andra.

Nejlikor, hållbara snittblommor!
Nejlika
En rosa zinnia
Zinnia
Gula krysantemum i en bukett
Krysantemum
Liljor är också att köpa om man vill ha hållbara snittblommor
Lilja
röda flamingoblommor
Flamingoblomma

Några tips för att få ännu mer hållbara snittblommor

Välj rätt storlek på vas

För att snittblommor ska hålla länge vill de inte stå för tätt. Välj en vas i passande storlek för buketten eller blommorna du ska ställa ner där i. Det är i första hand stjälkarna som inte ska stå för tätt, själva blommorna kan med fördel stå lite smalare så att de håller sig raka och ståtliga! Ta hellre en vas med bredare botten och en smalare hals, än tvärt om! Se till att din vas är ordentligt rengjord, bakterier är no no för snittblommor.

Snitta och rensa rätt!

Rensa bort de nedersta bladen på stjälkarna, när de kommer i kontakt med vatten så ruttnar de ändå. När de ruttnar blir det också en perfekt miljö för bakterierna att härja runt i. Så bort med dem! När det väl kommer till att snitta, använd en vass kniv och skär snett. Använder du en till exempel en sax så finns det en risk att du klämmer sönder ådrorna i stjälken, och det är dem som blomman suger i sig vattnet med. Så kniv och skär snett! Om det inte är tulpaner, såklart.

Hållbara snittblommor = rent vatten!

Om du har blomnäring kan du nöja dig med att byta vattnet varannan, var tredje dag. Om du inte har någon näring i – byt vattnet varje dag. Du kan också passa på att skära nya snitt så håller sig dina snittblommor extra fina.

Snittblommor gör sig också jättefina att torkas! Här förklarar jag hur enkelt det är!