Hur gör man för att ta sticklingar på Paraplyaralia?

Paraplyaralia är en ståtlig grön växt som tyvärr har fått lite dåligt rykte på senaste åren. Det tycker vi är oförtjänt! Men, en lättskött växt som denna hamnar ofta i opersonliga väntrum eller tråkiga kontorslokaler för att liva upp stämningen lite grann. Därför har Paraplyaralia omedvetet blivit associerad med att vara otrendig och tråkig. Dock så har den börjat komma in i folks hem igen och nu syns den ganska ofta i ett köksfönster eller som en träd i vardagsrummet. Det är en väldigt tacksam växt att ta stickling på, och nedan går jag igenom olika processer för att ta sticklingar av Paraplyaralia. Hur planterar man sticklingarna och finns det några skötselråd att ta hänsyn till? Kika nedan så får du svaret!

Om du vill läsa om hur du tar sticklingar på andra växter kan du klicka här!

Ta stickling Paraplyaralia

1. Sidoskott. Ibland skjuter Paraplyaralia upp nya skott direkt i krukan, intill morderplantan. Vill du få en stor fylligare växt kan du låta de vara kvar, vill du föröka din Paraplyaralia plockar du försiktigt upp lilla skottet ut krukan och planterar i en mindre kruka med fuktig jord. Se till att lilla skottet har iallafall några blad och hunnit växa på sig litegrann, då har den störst chans att överleva!

2. Toppstickling! Det absolut enklaste sättet att föröka sin Paraplyaralia är genom att ta toppsticklingar. Kika över din växt och leta fram en kvist som är en bra kandidat för att bli en stickling. Den bästa toppsticklingen är ungefär 10 centimeter och har 4-5 blad på stammen. Klipp!

Supersmidigt! Nu vet du hur du gör sticklingar av Paraplyaralia

Paraplyaralia skötsel

Får din Paraplyaralia gula blad?

Nu blev det lite för mycket vatten! Paraplyaralia gillar att bli vattnad ordentligt, men vill sedan nästan torka ut helt innan det är dags för vattning igen. Så ta en liten paus med vattenkannan!

Är det så att din Paraplyaralia tappar blad?

Det är ett rätt vanligt problem att Paraplyaralia tappar blad, och oftast beror det på övervattning. Växten börjat helt enkelt att ruttna. Ibland, ingen regel utan mer undantag, tappar Paraplyaralia blad för att den är torr eller står för mörkt.

Plantera Paraplyaralia sticklingar

Ska stickling rotas i vatten eller jord?

Här får du välja själv! För sticklingens skull spelar det inte så stor roll om du placerar din stickling i vatten eller i jord. Ställer du sticklingen i vatten så behöver du byta ut vattnet varje dag så din nya stickling alltid har rent vatten att stå i. När du börjar se rötter som är några centimeter långa kan du flytta över sticklingen till jord. Planterar du därremot din stickling direkt i jord så placerar du den i en liten kruka och håller jorden fuktig. Efter någon vecka kommer du se nya rötter komma fram!

Paraplyaralia är giftig för katt och hund, så håll din växt borta från dina fyrbenta vänner!
Paraplyaralia växer vilt i det fira och blir ofta stora buskar.
Paraplyaralia variegata.