Bild på monstera och gullranka. Bra växter att ta sticklingar på!

Okej! Hur planterar en sina sticklingar? Och när ska man plantera sticklingar?

Det är inte så krångligt som alla får det att låta. Men visst, man vill ju att sina sticklingar ska få den bästa behandlingen. I den här artikeln berättar jag om hur du ska plantera din stickling, med andra ord, du har redan en stickling. Om du vill veta hur du gör för att ta sticklingar på olika växter kan du kika här.

Plantera stickling från vatten

Din stickling har stått i vatten sen du tog den från moderplantan. Det är svårt att säga exakt när din stickling är redo att planteras, men har det börjat skjuta rötter är det dags! En riktlinje brukar vara ett par centimeter långa rötter. Vissa växter skjuter rötter på bara några dagar, men till exempel monstera kan behöva ett par veckor på sig innan rötter börjar sticka fram.

Plantera stickling i jord

Kika in i vår guide för att se vilken typ av jord som fungerar bäst just för din stickling, men i många fall är en luftig såjord alldeles utmärkt. Fyll en lagom stor kruka med jord, och vad betyder lagom stor? Ja, du får gå på magkänsla. Om sticklingen ser ut att drunkna i krukan, då finns det en risk att den gör just det. Drunkna alltså. En enkel regel brukar vara att en för liten kruka är bättre än en för stor! Rötterna ska få plats i krukan och ha lite extra utrymme på sidorna, sen är det rätt lagom.

Det är helt normalt att din stickling slokar i någon dag efter att du planterat den. Om du vill hjälpa den lite extra kan du placera en plastpåse över växten, för göra en fuktigare miljö. Annars brukar de piggna på sig inom några dagar!

Håll jorden fuktig i dina krukor de första veckorna, och ge dina sticklingar extra kärlek i form av solljus. Lycka till!