Hur gör man för att ta stickling på Monstera?

Monstera är en mycket populär krukväxt att hemma, den är lättskött, tålig och väldigt vacker att se på. Men, att ta stickling från monstera är inte alltid lika lätt! Det är lite knepigare än med andra växter. Själva processen att ta stickling är inte så mycket svårare, men det är tiden efter när man behöver vänta på att nya rötter kommer fram! Åh! Här behövs det tålamod. Innan du börjar ta stickling kan det också vara bra att veta vart någonstans man ska klippa för att få sin optimala monstera-stickling, klipper man fel blir det nämligen ingen ny växt! Så lite knepigare är det nog. Men känn ingen stress! Här förklarar jag alla steg, ta stickling, plantera stickling (vatten eller jord?) och lite allmänt om skötselråd. Har din monstera gula blad? Jag har svaren!

Om du vill läsa om hur du tar sticklingar på andra växter kan du klicka här!

Flera monstera blad
Monstera Deliciosa

Ta stickling Monstera

1. Sidoskott. Om din monstera har skjutit ett sidoskott intill moderplantan, så som elefantöra brukar göra, så gräver du försiktigt upp växten ur krukan och särar rötterna från stora monsteran. Den nya monsteran planterar du direkt i en liten kruka med jord och vattnar. 

2. Stickling! När vi ska ta sticklingar på monstera vill vi skära av en eller ett par blad, en liten del av stjälken och sätta vår stickling i vatten. Något viktigt är att din stickling får med sig en luftrot eller en nod, det är de bruna stjälkarna eller bulorna som du kan se på stammen. Du vill ta din stickling en bit under en förgrening, alltså lite under ett utstickande blad. Se bild nedanför!

Om du istället bara klipper av ett blad från din monstera gör den sig superfin som en dekoration i vatten, den klarar sig i någon vecka. Men den kommer tyvärr inte utveckla några nya rötter. 

Tadaa! Du har nu en monstera-stickling!


ritad bild på var man tar sin stickling på monstera
Monstera Deliciosa till vänster, Monstera Adansonii till höger. Strecken visar vart det är bra att klippa sin nya stickling.

Skötsel monstera

Får din monstera gula blad?

Nu har du vattnat för mycket! Växten går från friska gröna blad till att bli lite smått gulaktiga och tillslut helt gula. När vi vattnar för mycket blir jorden i krukan väldigt tät. Monstera behöver syre i jorden för att överleva, och för mycket vatten i krukan gör i sin tur att luftfickorna försvinner.

Har din monstera bruna blad?

Här har vi lite olika anledningar. Oftast är det ljusbrist, torkskada eller övervattning. Med torkskada pratar vi om luftfuktighet och med övervattning menas för mycket vattning i krukan. Tyvärr kan de bruna bladen inte bli gröna igen. Klipp av dom och låt din monstera lägg all energi på de friska bladen!

Plantera monstera stickling

Behöver monstera stickling vatten?

Ja! Din nya stickling behöver stå i vatten innan du planterar i jord. Det är här din monstera stickling får chans att skjuta rötter som den behöver för att överleva i sin kommande kruka. Fördelarna med detta är ju att du kan ha en fin vas i fönstret och något kul att titta på varje dag! Byt ut vattnet varje dag så din stickling har rent vatten hela tiden!

Plantera stickling i jord

Det tar lite tid för monstera att få nya rötter när du gjort en stickling. Ibland kan det kan ta några veckor, så ha is i magen! När rötterna är några centimer långa kan du leta fram en kruka i bra storlek, fylla med blomjord och plantera. Håll jorden fuktig medans din nya stickling sätter rötter ner i jorden.

Att ta sticklingar av monstera kräver lite mer tålamod än med andra växter. Dock är det lika enkelt att ta sticklingar, du behöver bara vänta någon vecka extra innan plantering!
Monstera Deliciosa stickling i vatten
Monstera Deliciosa
Monstera Deliciosa Veriegata.
Monstera Deliciosa Variegata
Monstera stickling
Monstera Deliciosa