Hur tar man egentligen sticklingar på Elefantöra?

Ja, hur tar man en stickling på elefantöra? Det är lätt! Elefantöra är en populär växt, med all rätt! Det är en lättskött krukväxt som trivs i skugga, den förökar sig superfort och är dessutom väldigt enkel att ta sticklingar av. 

Elefantöra är inte bara en lättskött och populär krukväxt, den har också en stor potential att växa till sig och bli en stor grön växt. Ofta ser vi elefantöra som en liten rackare, men med rätt förutsättningar kan den växa till sig och bli en stor grön krukväxt!

Om du vill läsa mer elefantöra kan du kika in min andra guide om gröna krukväxter här. Men nu! Till sticklingar!

elefantöra. en populär växt att ta sticklingar på
Pilea Peperomioides

Ta stickling Elefantöra

1. Kort och gott, hitta din mini-elefantöra som du vill göra till en stickling, gräv försiktigt upp den ut jorden och när du ser roten som kopplar samman lill-elefantöra med moderplantan så klipper du av den. Klart! 

2. Känns det meckigt att gräva runt i jorden? Om du känner dig våghalsig kan du sticka ner saxen direkt i jorden, klippa och hoppas på att du träffade rätt. Majoriteten av gångerna funkar det alldeles utmärkt och skulle det bli så att du råkade klippa av en extra rot så är det oftast ingen fara. 

Grattis! Du har nu din första stickling från elefantöra.

När ska man ta sticklingar?

Moderplantan skickar ut nya skott och sticklingar hela tiden, vilket är perfekt när man vill få nya plantor. Vill du få en fluffigare och tätvuxen växt kan du låta de små liven vara kvar. Vill du däremot få flera krukväxter inomhus så är det dessa du ska göra till sticklingar. Dock! Det måste faktiskt ske vid rätt tid.

Leta efter de nya små bebis-plantor från din elefantöra. Du kan ta sticklingar på växten egentligen när som helst, så länge de nya skotten har fått iallafall några välutvecklade blad. de får inte vara allt för små och nykläckta. Sunt förnuft!

Plantera sticklingar

Och här kommer den eviga frågan. Hur rotar man en stickling? Vatten eller jord? Kruka eller i vas? Och helt ärligt, det spelar ingen roll! Vill du plantera din stickling i jord, kör på! Vill du rota den i vatten, go for it! Vill du sätta den i köksfönstret i en kruka eller ha den i en vas på middagsbordet, det kvittar! 

Om du funderar på vatten, tänk på att byta ut vattnet varje dag. Att ha rent vatten är A och O för att rota sticklingar i vatten. Vill du plantera i jord – kör på en luftig mix. Såjord fungerar toppen, men känner du dig äventyrlig kan du mixa ihop en egen blandning.

Hoppas att du nu känner dig redo att föröka din elefantöra med sticklingar. Det är verkligen inte så svårt att ta stickling. Elefantöra är dessutom en väldigt förlåtande växt, testa och se! 
elefantöra-sticklingar i jord.
Plantera dina nya stickling-kompisar i små krukor!
liten elefantöra-stickling i vatten.
Funkar finfint att ställa din nya stickling i vatten också.
en stor elefantöra i beige kruka.
Elefantöra kan också växa sig till en stor grön inomhusväxt!