Hur tar man sticklingar på Palettblad?

Palettblad har blivit en väldigt populär krukväxt, och det märks när man är de flesta i blombutiker. Ibland kan den vara svår att hitta, därför är det en extra bra växt att ha sticklingar på. Palettblad finns i massor av olika färger och kan växa sig till en riktigt stor krukväxt om den trivs. En av mina favoriter att ta stickling på är sorten China Rose.

Men, hur gör man nu då när man ska ta stickling av palettblad? Och när ska man plantera sin palettblad stickling? Ska sticklingar ner i vatten innan? Frågorna är många! Jag förklarar alla steg, allt från hur du tar en stickling, sätter din stickling i vatten och när du ska plantera dina sticklingar. Let’s go!

Om du vill läsa om hur du tar sticklingar på andra växter kan du klicka här!

En röd/grön palettblad
Coleus Scutellarioides

Ta stickling Palettblad

1. När du tar sticklingar av palettblad så ska du ta så kallade toppsticklingar. Med andra ord, en övre del av gren eller stam. Så starta med att kika lite extra på växten och fundera ut vilket skott du vill klippa. En perfekt toppstickling är runt 10cm lång, och har minst tre bladpar på toppen. Vill du hellre ta från de kortvuxna delarna, så kör. Men då får du rusta upp med småkoppar och tålamod. 

2. Nu är det dags att klippa! Du vill klippa precis ovanför ett bladpar på den stora växten. På så vis slipper du ha en lång kvist som stickar upp ensam mitt bland alla blad. 
Nästan klara! Innan du planterar din stickling vill du se till så att nedersta bladparet tas bort. Dels för att undvika att bladen får röta, men också mer utrymme för rötter längs stammen. 

Grattis! Du har en stickling av palettblad. Svårare än så var det inte! 

När ska man ta sticklingar på palettblad?

När på året du ska ta sticklingar spelar egentligen inte så stor roll. Men som alltid finns det några best practice-tips att förhålla sig till. Palettblad går in i ett viloläge under höst- och vintermånaderna vilket betyder att växten då har svårare att återhämta sig från saxen. Detsamma gäller dina nya sticklingar, de har inte samma ork att växa till sig med rotning när de inte får så mycket ljus. Så för att få ut så mycket som möjligt av dina nya sticklingar, försök att hålla ditt klippandet till vår- och sommartid. Det går självklart att ta sticklingar året runt, men var sparsam och satsa isånnafall på att kanske ta en stickling.

Och som alltid, kom ihåg att växten du vill föröka ska vara i ett bra skick och vara stark nog att kunna dela på sig. Det är ingen idé att vara så ivrig och ta stickling på en annan stickling. Då slutar du upp med två ledsna plantor som inte kommer överleva.

Plantera sticklingar av palettblad, vatten eller jord?

Tillbaka på ruta ett! Hur gör man nu då när man ska plantera sin stickling? Ska stickling av palettblad ner i vatten eller ner i jord? Du bestämmer själv! Jag tycker om att sätta mina sticklingar i vatten. Men det är mest för att jag själv tycker det är fint att ha en sticklings-buffé i fönstret! Men det finns inget rätt eller fel här. Sätter du din stickling i vatten så kom ihåg att byta ut vattnet varje dag. Rent vatten är alltid viktigt! När det kommer till att sen plantera om i jord, så får du gå lite på magkänsla. Ser du några rötter som börjar komma fram ur sticklingen så är det dags! Det brukar ta några dagar.

Vill du plantera din stickling direkt i jord, tänk på att hålla jorden fuktig hela tiden, och låt de små liven frossa i sol! Att ha ett någorlunda fuktigt klimat är också att föredra. Om du vill kan du sätta en plastpåse över krukan eller vasen för att få extra fukt. 

Palettblad är en populär krukväxt att ta sticklingar på, de flesta klarar av det, så kör på! Hoppas att jag har lyckats guida dig någorlunda i hur du ska gå tillväga. Lycka till! 
palettblad
Foto: Maria
en röd/brun palettblad
Foto: Maria
en liten stickling av palettblad
Foto: Maria