Hur gör man för att ta sticklingar av Pelargon?

en rosa blommande pelargon!

Många undrar; hur tar man sticklingar av pelargon och när är det bästa tiden att göra det?

Pelargoner är en klassisk blommande krukväxt som finns i de flestas hem under sommarsäsongen. Den är relativt enkel att ta stickling av, så lägg inga pengar på att köpa massor med nya växter. Ta sticklingar på dina befintliga pelargoner istället!

Det skiljer sig litegrann på hur man går tillväga för att ta sticklingar på pelargon än andra växter, här nedan förklarar jag hela processen! Dock behöver du inte vara expert för att lyckas föröka din pelargon, det är inte svårare än med någon annan växt!

Om du vill läsa om hur du tar sticklingar på andra växter kan du klicka här!

Ta stickling Pelargon

1. Nu är vi tillbaka till toppsticklingar! Så sätt dig ner och titta lite extra på din pelargon, och när du hittat en kvist som du tycker ser bra ut tar du fram saxen. 

2. Och som vanligt, klipp av en gren precis ovanför ett bladpar. Du vill att moderplantan ska kunna skjuta nya skott därifrån du klippt av! En exemplarisk toppstickling är runt 10 centimeter och har 2 till 4 bladpar på toppen.  

Om som alltid när du ska ta sticklingar, se till att moderplantan mår bra, att den är frisk och frodig. Du kommer tyvärr inte kunna rädda en halv-taskig pelargon genom att ta sticklingar. 

Sådär! Nu har du din pelargon-stickling!

När ska man ta sticklingar av pelargon?

Sticklingar på pelargon kan tas året om. Men självklart underlättar du både för moderplantan och således sticklingen om du bestämmer dig för att ta sticklingar på våren. Då ger du dina växter störst chans att repa sig efter att ha förlorat en lem eller två. Och de nya sticklingar du tagit har störst chans att kunna växa sig stora och starka!

Plantera pelargon stickling

Tillskillnad från många andra sticklingar, till exempel monstera eller palettblad, som man rekommenderar att ställa i vatten, bör en pelargon-stickling inte stå i vatten. Dina pelargon-sticklingar ska planteras ner i jord direkt! Du kan använda torvbriketter eller en liten kruka med jord. Du vill hålla en luftig jord, samtidigt som jorden ska vara lätt fuktig.

Omplantera pelargon stickling

Du kan plantera din pelargon-stickling när den har fått ordentligt med rötter. Var hellre lite sen på bollen än att plantera om den för fort! Du ska se ordentligt med rötter, rotklumpen ska vara ordentligt genombruten och spräcklig av rötter. Och som alltid, välj en kruka i lagom storlek! Ser det för stort ut så är det för stort! Välj hellre en för liten kruka och plantera om efter några veckor. Det kanske känns omständigt, men du riskerar att döda din nya vän om den får en för stor kruka direkt.

Pelargoner är en perfekt inomhusväxt att ha om man är sugen på en blommande krukväxt. Det är enkelt att ta sticklingar på pelargon, och du får massor med glädje av de färgstarka blommorna!
en rosa blommande pelargon
pelargoner finns i massor av färger. Här är en orange
en vit pelargon