Hur tar man sticklingar på Gullranka?
Att ta sticklingar av Gullranka är busenkelt! Det är en tålig krukväxt att arbeta med, inte mycket kan gå fel! Gullrankan är en av mina favoriter att ha i kruka inomhus. Det är en populär krukväxt, den är lättskött och växer så det knakar. När det kommer till skötsel av gullranka finns det inte heller så mycket att kommentera, den sköter sig själv och trivs nästan överallt! Så länge den får ha lite smått fuktig jord så tycker den att livet är toppen. Den gör sig också så fin att ha hängande i ett fönster, eller låtas ringla ner över byråkanten.
Jag håller gullrankan lite extra kär eftersom den också renar luften runt omkring sig. Sånt gillar man ju! Gullrankan är inte giftig för oss människor, men våra fyrabenta vänner kan ta skada om de får i sig av växtsaften. Håll växten borta från alla de som kan tänkas gnaga på blad eller stam.
Om du vill läsa om hur du tar sticklingar på andra växter kan du klicka här!
Ta stickling Gullranka
1. Knipsa av ett toppskott strax under ett blad eller nod. Gullrankan skjuter ut ett nytt skott där du klippt av, så du behöver inte oroa dig för att ha en kal kvist i slutet på rankan. 2. Knipsa en lagom längd. Den behöver inte vara jättestor. 3-4 blad på toppen räcker alldeles utmärkt. Det är viktigare att sticklingen får lägga all sin energi på att sätta nya rötter, än att ta hand om massa blad. Det finns ingen speciell tid på året att förhålla sig till när det kommer till att ta sticklingar på en gullranka. Den går inte in i någon viloperiod eller liknande. Men att föredra är väl såklart de lite ljusare månaderna på året. Och som alltid, att mamma-växten mår bra och är stark nog att bli naggad på! Klart! Det kan ju inte bli enklare!
Olika sorters gullranka
Det finns massor med sorter att välja mellan! Epipremnum n’joy, Epipremnum pinnatum, epipremnum pinnatum variegata, epipremnum aureum, epipremnum aureum happy leaf. Ja ni fattar! Vissa stilar har gröna blad, medans andra sorter av gullranka är lite mer gula- eller vitspräckliga. Eftersom gullranka är så enkel att ta sticklingar på kan man ju passa på att byta sticklingar hejvilt med varandra!
Plantera sticklingar gullranka
Som med alla andra sticklingar kan man välja själv ifall man vill sätta sin stickling i vatten eller plantera den i jord. Båda fungerar lika bra för sticklingens välmående. Jag tycker att gullrankans sticklingar gör sig extra fina att ha i vatten första tiden. Efter det brukar jag flytta över den till en kruka. När det kommer till jord så som alltid, såjord fungerar perfekt. Håll jorden blöt och försök att maxa med ljus!
Att ta sticklingar av en gullranka är superenkelt! Det är bara att köra på, gullrankan överlever det mesta! Lycka till med dina nya sticklings-bebisar!