Blommor behöver inte bara vara fina att titta på och härliga att dofta på. Många blommor är även ätbara och går utmärkt att ha i maten. Dekorera maträtter med färgglada blommor, ha dem i en somrig sallad eller varför inte pynta drinken med några blad. Bara fantasin sätter gränser när det gäller ätbara blommor. Hos oss får du lära dig allt om blommor som man kan äta!

8 ätbara blommor – så använder du dem!

De ätbara blommorna man kan hitta i rabatten kommer i många olika färger, storlekar och utseenden. Det finns något för alla! Och faktum är att vi har ganska många ätliga växter i Sverige! Här tipsar vi om de vanligaste ätbara blommorna du kan njuta av i trädgården men också på tallriken. Behöver du inspiration på hur du kan använda ätbara växter, så har du också hamnat helt rätt!

Läs också vår artikel om giftiga växter.

Viol

Viol är en ätbar blomma som växer vilt, främst i skogsbryn och diken, men som man också kan hitta i närmsta rabatt. De färgglada bladen är ätbara och passar särskilt bra ihop med syrliga smaker. Många påstår också att viol och lakrits är en perfekt smakkombination! Violen gör sig fin som dekoration på bakverk och toppad i maträtter och sallader. Det går också utmärkt att koka saft på den vackra blomman.

bakverk med blomma
viol

Lavendel

Lavendeln är en favorit när det gäller ätbara blommor då växten både gör sig bra som dekoration men också då den har en tydlig smak. Lavendelblommorna passar utmärkt till söta saker. De gör sig bra i kaksmet och som smaksättning till socker, eller varför inte ta en kvist och dekorera sommardrinken med? Trots att det går att äta lavendel så måste ett varningens tecken höjas för lavendeln som smaksättning, använd växten i måttliga mänger. Smaken av lavendel enkelt kan ta över och då ge en parfymaktig och nästan tvålig smak.

kaka med lavendel
lavendel

Fläderblom

Fläder är förmodligen den växt som är populärast och mest använd av alla våra ätbara blommor. Fläderns små vackra blommor ger underbart god flädersaft, som smakar allra bäst hemgjord. När det gäller fläderblom i matlagning så är det bara fantasin som sätter gränser; smaksätt tårtor, maträtter eller varför inte ha i en blomklase i drycken?

fläder i dryck
fläderbuske

Syrén

Syrénen är en ljuvligt doftade och färgglad blomma som är omtyckt av många. Men många missar att man även kan äta syrenblommor. Syrénblomman blir en härlig bas i hemkokt saft, men går också bra att göra gelé av. Blomman går att äta rå, och gör sig som allra bäst som en färgklick i sommarsalladen eller som dekoration på desserter! Blandar du syrénblommorna med socker, ja då får du ett smaksatt syrénsocker som även det smakar underbart!

syren i saft
syrenblomma

Rosor

Rosen är som mest känd som kärlekens blomma, men även den är en ätbar blomma. Roser passar ypperligt som dekoration och de vackra kronbladen är fullt ätbara så länge de inte blivit besprutade. Smaken av rosor är precis som doften – något blommig och nästan lite parfymaktig. Bladen används med fördel som dekoration för tårtor, bakverk och desserter, antingen som de är eller torkade.

tårta med rosor
rosor

Gräslöksblomma

Gräslöksblomman är en ätbar växt som många har koll på. Och den är både vacker och god. De vackra lila bollarna smakar milt av gräslök men är något sötare än själva gräslöken. Den ätbara lila blomman gör sig fint i sallader, soppor och på smörgåsar.

Ringblomma

Förutom att ringblomman är en vacker och lättodlad växt så går det också utmärkt att äta ringblommor. De vackra blommorna i oranga och gula toner smakar milt bittert. Ringblomman går att äta hel, men det är främst kronbladen som lever upp till förväntningarna. Kronbladen används med fördel som färgstark dekoration att strö över sallader eller i ett kryddsmör där de tillför den härliga färgen.

Harsyra

Harsyran har du förmodligen stött på i skogen en gång eller två. Det är en ätbar växt som är mycket rik på c-vitamin och som går utmärkt att äta rå. De klöverliknande bladen är sura och något citrusaktig i sin smak, men ska inte ätas i stora mängder eftersom de innehåller oxalsyra. Harsyran gör sig utmärkt som dekoration i sallader och på efterrätter.

gräslöksblomma
ringblomma
harsyra