Blommor på balkongen är en av de bästa dekorationerna! Att mötas av en balkong med olika växter och blommor ger ett ombonat och mjukt intryck. En kruka med blommor fyller ut och ger liv till tråkiga hörn och partier som känns tomma. Här listar vi 10 blommor som trivs på balkongen.  

Balkongblommor

Blommor på solig balkong 

Har du en balkong med söderläge med massor av sol? Härligt! Men du kanske märker av att blommorna snabbt torkar ut, eller rent av inte tål sol. Det är inte lätt alla gånger att sköta balkongblommor som får för mycket sol. Men så länge blommorna får tillräckligt med vatten brukar många blommor klara sig på en solig balkong. Här listar vi några blommor och växter som tål en varm och solig balkong. 

1. Dahlia

Dahlia gör sig perfekt utomhus i kruka eller blomlåda och tål mycket sol. Dahlian kommer ifrån Mexiko och växer i det vilda bland högslätter bland kaktus och stäppgräs. Dahlia kan stå ute på balkongen hela sommaren. Till den första frostnatten tar man in blomman som får vissna och förvaras på vind, källare eller övrigt förvaringsrum. Där får knölarna stå i sin kruka med jord till våren. Då kan den planteras på nytt igen. Dahlia kan bli flera år gamla. 

2. Tagetes

Tagetes är en populär blomma som är lättodlad och tycks kunna växa överallt. Tagetes finns i flera färger, sorter och doftar gott. Även tagetes härstammar från Mexiko och tål mycket sol. 

3. Petunia

Många petunia sorter har en svag men trevlig doft. Petunia är lättskött och trivs bra på soliga balkonger. Den vill ha mycket direkt sol och behöver därför en plats på balkongen med många soltimmar. Petunia blommar oavbrutet hela säsongen men är känsliga för stark vind och kraftigt regn. 

4. Rosenskära

Rosenskära är en blomma som är populär bland bin och fjärilar. Det är en ettårig växt som blir lång, mellan 75 – 100 cm. Rosenskära har enkelt bladverk med stora fina  blommor. Den trivs bra på en solig balkong till halvskugga. 

5. Stjärnöga 

Stjärnöga har färgstarka blommor och älskar sol och värme. Stjärnöga blommar mycket och länge ända in till hösten. Den är även tålig och klarar av blåst, regn och kyla ner till 0 grader. Stjärnöga är en ettårig växt. 

Blommor på skuggig balkong 

En balkong med mycket skugga kan ibland kännas hopplös att odla blommor på – men det är det inte! Det finns fina blommor som faktiskt trivs bättre på skuggiga och fuktiga balkonger. Här listar vi några av dem. Är du intresserad av fler växter som tål djup mörker kan du läsa det här.

6. Funkia

Funkia trivs i helskugga till halvskuggiga miljöer och finns i flera olika färger och arter. Blomman blir mellan runt 40 – 60 cm hög. Funkia passar utmärkt om du har en lugn skuggig plats på balkongen att fylla. 

7. Spetsmössa

Spetsmössa är en perenn som trivs i hel till halvskugga. Den får vita spetsiga blommor och ljusgröna blad. Spetsmössa övervintrar och blir ungefär 30 cm hög. 

8. Flitiga lisa

Flitiga lisa passar bra i kruka eller blomlåda på balkonger där det är skuggigt. Den har vackra färgglada blommor i flera färger som blommar oavbrutet. Den vill ha vatten så att jorden inte torkar ut och är känslig för frost. Flitiga lisa blir mellan 20 – 30 cm. 

9. Penningblad

Har gröna blad och guldgula knappar till blommor. Penningblad är en perenn som vill ha mycket fukt, och trivs i skuggiga miljöer till lite sol. Den blommar i juni till augusti och är lättskött. 

10. Blomstertobak

Blomstertobak är en växt som både trivs i sol till halvskuggig balkonger. Är det djup skugga kan blomningen bli lite mindre. Den har färgstarka blommor i flera olika nyanser som blommar hela säsongen! 

Läs också om hur du vattnar blommorna under semestern.