Bin är viktiga för ekosystemet. Denna lilla insekt bidrar tillsammans med andra pollinatörer på ett ovärderligt sätt till livsmedelsproduktionen och därmed människans överlevnad. Bina sprider pollen när de besöker blommor vilket hjälper växter att bilda blommor, frukter och frön. Men bina hotas för utrotning – och enligt forskare är en tredjedel av världens bin och fjärilar på väg att försvinna. Med bivänlig rabatt får du en härligt surrande rabatt och gör en fin insats för binen – dessutom mår blommorna bra! Här listar vi några blommor att plantera i trädgården, som bin gillar.

ringblomma_bivänlig
bivänlig_blomma

Bivänliga växter för planteringen:

1. Lavendel, Lavandula augustifolia

Lavendel en väldoftande blomma med vackra färger. De är lätta att sköta och växer bra i kruka, blomlåda som i rabatten och är mycket populär bland bin, humlor och fjärilar. Lavendel trivs bra i sol, värme och torr jord. Lavendel är en bivänlig perenn som lever i flera år.

2. Blå snokört, Echium plantagineum 

Blå snokört kallas även för blåkudde. De får mängder av små blåa klockblommor och lockar till sig bin och fjärilar. De funkar utmärkt i rabatten som i blomlåda och blommorna håller ut länge. Blå snokört är lättodlade och tål torra växtlägen, den blir ca 30 centimeter hög och är en ettårig växt. 

3. Nemophila, ‘Penny black’

Blomman ser nästan svart ut, men är mörkt purpurfärgad med en vit blomkant. Nemophila är släkt med den himmelsblå prins Gustafs öga. Det är en ettårig växt som planteras utomhus när frostrisken är över. 

4. Vit reseda, Reseda alba 

Vit reseda även kallad täta. Vit reseda är mycket populär bland just fjärilar, men även bland bin. Den har upprättväxande blomspiror som doftar sött. Den blir cirka sextio centimeter hög och är en ettårig växt. Den planteras utomhus när frostrisken är över, ungefär april – maj, och vill ha mycket sol. 

5. Luktreseda, Reseda odorata

Luktreseda är en vanlig blomma med stora spiror i rött/orange som doftar ljuvligt. Den blir ca trettio centimeter hög och odlas utomhus som i kruka. Den planteras utomhus när frostrisken är över. 

6. Mattram, Chrysanthemum parthenium 

Blommorna är vita doftande kamomillika blommor, som varar länge, och lockar både bin och fjärilar! Mattram slår ut tidigt på sommaren innan de andra blommorna kommit igång. Den trivs i sol och lätt skugga. Det är egentligen en flerårig växt, men odlast ofta som en ettårig. 

7. Mariatistel, Silybum marianum 

Mariatistel är en tistel med rödvioletta blommor och stora vita mönstrade blad. Den blir ca 80 – 100 centimeter hög, och är en tvåårig tistel. Mariatistel kan odlas utomhus i kruka eller direkt i jorden.  

8. Svart blåklint, Centaurea 

Svart blåklint liknar en vanlig blåklint, men har en vacker mörk purpur färg. Den blir mellan 20 – 80 centimeter hög, och är en ettårig växt, i vissa fall tvåårig. Den planteras utomhus när frostrisken är över och blommar under juni -september. 

9. Ringblomma, Calendula 

Solsicka, solvä, läkeringsblomma- Ja kärt barn har många namn. Ringblomma är en klassisk sommarblomma som har många namnsorter. Ringblomma calendula har stora gul-orange färgade blommor och är en ettårig växt, som växer in på hösten. Blommorna går att äta och kan användas som dekoration till bakverk och sallader. Du kan läsa mer om ätbara blommor här

10. Nattljus, Oenothera erythrosepala 

Nattljus en tvåårig växt med stora vackra gula blommor som sitter nära stjälken. Den blir ca 80 – 100 centimeter hög och planteras utomhus när frostrisken är över på friland. Nattljus är ett naturläkemedel med flera hälsofördelar, och är populär hos bin. 

11. Kokardblomster, Gaillardia pulchella 

Kokardblomster finns i olika sorter. Kokardblomster gaillardia pulchella har stora blomkorgar och har olika färgstarka färger. De blir upp till ca 50 centimeter långa i stjälkarna, och lever länge. De går bra att plantera i krukor som i rabatten. Kokardblomster trivs i soliga platser, och på grund av dess storlek ger de bra med lä till bin när de äter under blåst. 

12. Blodamarant, Amaranthus

Blodamarant har vackra blodröda blomspiror, som nästan ser ut som tentakler. Det är en ettårig växt som blir ca 70 centimeter lång. De går bra att plantera i jorden eller blomlådor, och går därför bra att placera på balkongen. 

13. Solros, Helianthus annuus

Solros är kanske en av de mest kända blommorna. Solros helianthus annuus har en fin varmgul färg. De blir höga och kan bli upp till 3 meter långa. För att de ska bli stora krävs det mycket näring. Det är en ettårig växt som vill ha mycket sol. 

14. Kålsorter

Olika kålsorter gör sig fint i rabatten då de är stora och dekorativa – dessutom är de goda att äta! Det är en övervintrande växt som sätter fart i slutet av juni, och då blommar den för fullt. 

15. Krasse, Tropaeolum majus

Krasse är en lättodlad växt som växer snabbt, är kompakt och tar stor plats samt slingrar sig runt andra växter. De finns i gult och orangea nyanser och blommar under sommaren. Den är ca 30 centimeter i höjd och är en ettårig växt. 

16. Romersk kamomill, Chamaemelum nobile

Romersk kamomill en kamomillsort men som växer mer kompakt än andra. Det är en flerårig växt som gillar mycket sol och lockar bin, fjärilar och humlor. Den sprider sig snabbt och täcker stora ytor. 

17. Isophäck, Hyssopus officinalis

Isophäck är en flerårig växt som alltid surrar av bin och humlor, men är även populär bland fjärilar. Den har en tätväxt av blommor och gillar sol och halvskuggiga ytor. Isop kan klippas ner för att användas som små häckar. Den går att plantera i kruka och i rabatten. 

Att tänka på innan du planterar bivänliga blommor

  • Bin äter pollen och nektar, därför älskar de blommor! Det finns olika sorters bin – och därmed bin som gillar olika sorters blommor. Vissa äter allt – andra vill bara äta specifika sorters blommor. 
  • Bin tycker om större stycken av samma blommor eftersom att de koncentrerar sig på en och samma växt. Det är för att blommor släpper till sina nektar vid olika tid på dygnet – och därför passar olika blommor vid olika tider. Det kan därför vara bra att plantera några olika sorters blommor till bina, så de har att välja på. Blommor blommar under olika årstider, det kan därför också vara bra att välja olika sorters blommor som blommar under tidig vår, sommar och höst. 
  • Det är inte bra för bin med blåst, eftersom att de arbetar intensivt vilket sliter på vingarna – och de kan därmed få ett kortare liv. Därför är det bra om det finns platser med lä eller större blommor som ger lä under pollenjakten. Ett exempel på blommor som ger lä är solrosor. 

Har du balkong kan du välja ut några sorters blommor som du sätter i lådor eller krukor. Vill du plantera i rabatten för att locka bin och andra pollinatörer som fjärilar och humlor, då kan du göra en sommarrabatt med flera olika blommor, tistlar, luktärter, och varför inte lägga till pumpor och kålhuvuden som bin gillar!

Övriga råd för att hjälpa bin i rabatten

  • Ge bina vatten genom att ordna en bivattnare i rabatten. På så sätt behöver de inte söka vatten utan kan fokusera på att äta och pollinera blommorna. Det ordnar du genom att ställa ut en grund vattenbehållare som du fyller lätt. Placera sedan stenar och lecakulor så de inte riskerar att drunkna. 
  • Placera ut ett insektshus för humlor och bin. Bin trivs i håligheter och sandgropar. Du kan bygga ett insektshus genom att borra flera små hål i ett massivt trä.