Vackra rabatter i färgglada färger, finns det något härligare? Att plantera rabatt på våren är en härlig sysselsättning, och resultatet får du ofta njuta av långt in på hösten. Behöver du tips på blommor att plantera i rabatt har du hamnat helt rätt! Följ vår guide för tips på perfekta blommor till rabatten, men också för att ta del av råd du bör ha i åtanke innan du sätter igång!

Planera innan du planterar

Innan du sätter igång och planterar kan det vara en god idé att planera din rabatt. Det finns ett gäng aspekter som kan vara bra att ha i åtanke för att lyckas med att plantera en rabatt.

Ta hänsyn till rabattens läge

Det är viktigt att ta hänsyn till vilket läge rabatten kommer att planteras i. Kommer rabatten stå i ett soligt eller lite mer skuggigt läge? Hur skuggigt är läget? Är det torrt eller fuktigt där rabatten ska planteras? Det är mycket att tänka på när man ska plantera blommor i rabatt, där en stor del handlar om att välja växter som passar läget och klimatet.

Välj rätt jord

Att välja rätt jord när man ska plantera rabatt och odla blommor är faktiskt viktigare än man kan tro, olika jordsorter passar bättre än andra till vissa ändamål och är kompatibla med specifika växter. Genom att välja rätt jord när man ska plantera rabatt är förutsättningarna bättre för att lyckas med rabatten. Att tillsätta lite gödsel i jorden är också en bra idé för att ge växterna en härlig start i rabatten. För plantering av blommor i rabatt passar planteringsjord bra då jorden både är näringsrik och luftig, samtidigt som jordsorten har en bra vattenkapacitet.

Välj passande blommor och växter

Det finns en djungel av blommor som gör sig fint i rabatter, och oavsett storleken på rabatten går det att hitta något som passar de flestas önskemål och preferenser. Om du planerar noggrant för din odling och blommor till rabatten kan du få njuta av din färgglada oas från tidig vår till sen höst. En färgsprakande och doftande rabatt lockar också till sig fjärilar, bin och andra härliga insekter till trädgården.

Placering i rabatten – plantera för ett harmoniskt intryck

Att plantera blommor i klungor och grupper kan ge rabatten ett harmoniskt uttryck. Satsa på att plantera växter av samma sort i grupper om tre till fem. Att samla blommor av samma färg och sort skapar ett lugnt och härligt intryck för ögat, samtidigt som det lättare håller ogräset borta. Högre blommor passar ofta bättre längre bak i rabatten.

Men kom ihåg, det är bara fantasin som sätter gränser! Mixa fritt bland höga blommor i rabatten som skapar struktur och drar till sig ögat, med lite mindre växter som ger rabatten mer volym och gör den maffig och inbjudande.

Vattna din rabatt och ge dina växter kärlek

Direkt efter du planterat rabatten är det viktigt att vattna den rikligt. Efter det är det viktigt att underhålla rabatten och vattna den vid behov och efter säsong, vissa växter vill ha vatten oftare än andra. Försommaren är ofta torrare och kräver att man vattnar lite oftare. Att vattna på morgonen eller kvällen är också att föredra då vattnet inte avdunstar i samma takt som på den varma dagen och fukten behålls bättre i jorden.

En rabatt som har några år på nacken behöver inte vattnas lika ofta då växterna har utvecklat ett kraftigt rotsystem som innebär att de ofta klarar sig utan att behöva stödvattnas.

humla i blomma

Blommor att plantera i rabatt – dessa passar!

Att välja rätt blommor till rabatt är A och O för ett lyckat resultat och vackra rabatter. Att satsa på perenner kan vara en god investering. Perenner kan också kallas för fleråriga växter, och är ett samlingsnamn för växter som helt enkelt kommer tillbaka år efter år. Växterna vissnar sent på hösten och dyker sedan upp igen på våren, och det finns både perenner som trivs i lite soligare lägen, och lite skuggigare. Ett smidigt val för att skapa vackra och lättskötta rabatter som du kan njuta av länge!

Kärleksört

Kärleksört är en tålig och lättskött växt som blommar sent på året. Kärleksörten börjar blomma på sensommaren och står sig ofta fin över vintern, vilket har gjort den till en favorit i rabatten. I en rabatt trivs kärleksörten som bäst i sol till halvskugga, där den kan stå sig fin i många år. Blomman är mycket populär hos blommor och bin.

Pion

Pionen är en maffig och vacker växt som består av ett trettiotal olika arter. Blommorna kan vara simpla men också mer fylliga och tunga, och kallas i folkmun ofta för ”blommornas konung”. Pionen sprider en ljuvlig doft, särskild luktpionen som är mycket populär i mångas rabatter, men trots att blommorna är magiskt vackra i rabatter så är blomningstiden dessvärre kort.

Blå bolltistel

Den blåa bolltisteln är given i många rabatter, och den blommar under sensommaren. Blomman är dekorativ, lättodlad och gör sig fin i rabatter. Den är även mycket uppskattad av humlor och fjärilar. Blå bolltistel trivs som allra bäst i torra och soliga lägen och får den rätt förutsättningar kan blomman bli hela 150 cm hög. Bolltisteln skapar där med en spännande och dynamisk rabatt.

kärleksört
Kärleksört
pion
Pion
blå bolltistel
Blå bolltistel

Röd solhatt

Den röda solhatten är en vacker och färgstark växt som ger stora blommor på stadiga stjälkar som gör sig bra i rabatter. Vid rätt förutsättningar kan blomman bli upp till en meter hög. Röd solhatt blommar länge från juli-september och är en riktig favorit hos fjärilar och andra pollinerande insekter. Blomman mår som bäst i soliga lägen och behöver värme för att trivas.

Lavendel

Lavendel är en väldoftande blomma som är mycket lättskött, den sköter i princip sig själv. Växten vill planteras i ett soligt läge och stå i väldränerad jord för att må bra, för mycket vatten är inget som lavendeln gillar. Ju soligare växten får stå, desto mer doftar och blommar den. Lavendel gillar att planteras bredvid den röda solhatten, som också älskar sol. Plantera lavendel i rabatt om du vill ha en väldoftande trädgård i vackert lila färger.

Höstflox

Höstflox är en härlig blomma som blommar vackert under sensommaren. Blommans höjd varierar beroende på sort, men kan växa sig till över en meter. Planteras höstflox i skuggan blir växten mer buskig och utvecklar mycket blad. Planteras den däremot i soliga lägen blommar växten mer intensiv, men blir lite tunnare och glesare i bladverket.

röd solhatt
Röd solhatt
lavendel
Lavendel
höstflox
Höstflox

Trädgårdsnäva

Trädgårdsnäva är en uppskattad blomma som ingår i släktet nävor. Växten blommar hela sommaren och långt in på hösten, och tenderar att bre ut sig och täcka marken i rabatten. Trädgårdsnäva trivs i fuktig och näringsrik jord.

Jättedaggkåpa

Jättedaggkåpan är en härdig och tålig växt som trivs i såväl soliga som skuggiga lägen. Växten passar bra i kanter av rabatter och fyller snabbt ut tomrummen i rabatter. Jättedaggkåpan kan bli 40 cm hög och är en bra marktäckare i rabatter. Blommorna blir limegröna, sprider en mild doft och passar bra i en grön rabatt.

Astilbe

Astilbe är en maffig växt som får vackra, och lite annorlunda blommor i flera färger. Vill du ha en maffig rosa rabatt kan astilbe vara den passande växten! Blomman kan bli hög och placeras därför med fördel längre bak i rabatten. Astilbe blommar under sommarmånaderna och trivs som bäst i halvskuggiga lägen.

trädgårdsnäva
Trädgårdsnäva
jättedaggkåpa
Jättedaggkåpa
Astilbe
Astilbe